„Există pericolul să asistăm la evenimente tragice”, a atras atenţia primarul oraşului Mytilini, Spyros Galinos, într-o scrisoare pentru ministrul migraţiei, Dimitris Vitsas, adăugând că răbdarea populaţiei „şi-a atins limitele”, relatează DPA, citată de Agerpres. 

Pe lângă problemele cauzate de venirea imigranților, localnicii se confruntă  cu cu probleme legate de înmulţirea infracţiunilor, a spus Galinos. Condiţiile mizere menţin tensiunea ridicată şi duc la declanşarea unor violenţe atât în rândul migranţilor, cât şi între migranţi şi localnici.

Conform cifrelor oficiale, există peste 19.000 de refugiaţi şi migranţi în Lesbos, Chios, Samos, Leros şi Kos. Taberele de refugiaţi de pe aceste insule au fost concepute pentru circa 6.000 de persoane. Însă doar în Lesbos se află circa 10.500 de persoane, la o populaţie de 86.000 de persoane.

În iulie, ministrul Dimitris Vitsas a promis că populaţia din tabere va fi redusă la 10.000 de persoane până în septembrie, însă se înregistrează puţine progrese spre acest scop.