Evenimentul ZileiInternationalPrima apariție publică a regelui Abdullah al II-lea și a prințului Hamza după lovitura de palat eșuată

Prima apariție publică a regelui Abdullah al II-lea și a prințului Hamza după lovitura de palat eșuată

Prima apariție publică a regelui Abdullah al II-lea și a prințului Hamza după lovitura de palat eșuată
Membrii familiei regale a Iordaniei au ieșit în public, pentru a celebra un eveniment extrem de important în istoria țării, 100 de ani de la independență.

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei şi fostul prinţ moştenitorTwitter, fratele său vitreg prinţul Hamza, au apărut împreună, duminică, la un eveniment public. Este vorba despre sărbătorirea a 100 de ani de independență a țării. Este prima apariție a celor doi după tentativa de lovitură de stat care a dat Iordania peste cap. O imagine de la ceremonia respectivă a fost publicată și pe contul de Twitter al palatului regal, conform france24.com.

Prințul Hamza fusese plasat în arest la domiciliu

Ciu toți erau îmbrăcați în haine civile, în afară de Hussein, moștenitorul tronului, care purta haine militare.

Suveranul haşemit, fratele său vitreg Hamza, prinţul moştenitor Hussein şi alţi membri ai familiei regale au mers și au depus coroane la memorialul soldatului necunoscut şi la mormintele regale din palatul Raghdan din Amman. Prinţul Hamza, care este strănepotul fondatorului monarhiei, fusese plasat în arest la domiciliu și acuzat că a fost implicat într-un „complot malefic” împotriva ţării. Acuzațiile au fost negate de cel vizat. Guvernul a spus că prinţul a intrat în contact cu persoane ce au legături cu părţi străine, care încearcă să destabilizeze Iordania şi că este cercetat de ceva timp.

Mesaje de susținere din lumea arabă, pentru regele Abdullah al II-lea

Cel puțin 16 persoane au fost arestate după acel conflict. Abdullah afirmase, miercurea trecută, că Hamzah, care a semnat o scrisoare prin care promite loialitatea față de rege în urma medierii de către un unchi, se află în siguranță în palatul său sub „protecția” regală.

„Bunăstarea iordanienilor a fost plasată pe locul doi printr-un sistem de guvernare care a decis că interesele sale personale sunt mai importante decât viaţa, demnitatea şi viitorul celor 10 milioane de oameni care trăiesc aici”, spunea prințul Hamza după ce a fost reținut. După acel eveniment, Egiptul, Bahrainul, Qatarul, Kuweitul, Irakul, Libanul şi Palestina au trimis mesaje de susţinere a regelui Abdullah. La fel a procedat și Liga Arabă.

 


Accesează: