Evenimentul Zilei > International > Decizie șoc a Iordaniei. Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a decis să nu reînnoiască părți ale tratatului de pace cu Israelul
Decizie șoc a Iordaniei. Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a decis să nu reînnoiască părți ale tratatului de pace cu Israelul

Decizie șoc a Iordaniei. Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a decis să nu reînnoiască părți ale tratatului de pace cu Israelul

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a declarat că a decis să nu reînnoiască părți ale tratatului de pace al țării sale cu Israelul.
Într-o declarație data publicității duminica aceasta, Abdullah a declarat că va anula două anexe ale acordul de pace  semnat de către tatăl său, regele Hussein al Iordaniei în anul 1994, care permiteau Israelului să închirieze două mici suprafețe de teren, Baqura și Ghamr, de la Iordania pentru o perioadă de 25 de ani. Contractul de închiriere expiră anul viitor.

Baqura (Naharayim în limba ebraică) este situat la sud de Marea Galilei, în nordul Israelului, în timp ce Ghamar (Zofar în ebraică) este situat la sud de Marea Moartă, în partea de sud a țării. Ambele sunt situate la granița dintre Iordania-Israel.

Regele Abdullah a declarat că a informat Israelul despre decizia sa. "Ne practicăm pe deplin suveranitatea asupra pământul nostru", a spus acesta . "Prioritatea noastră în aceste împrejurări regionale este de a ne proteja interesele și de a face ceea ce este necesar pentru Iordania și iordanieni".

Vinerea trecută, protestatari au demonstrat la Amman, cerând ca Iordania să recupereze teritoriilor în cauză, unii dintre aceștia solicitând ca Iordania să anuleze întregul tratat de pace cu Israelul.