Noul emir al Kuweitului, Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah (foto) și-a numit fratele vitreg, şeicul Mechaal al-Ahmad al-Jaber Al-Sabah, 80 de ani, prinţ moştenitor, a informat miercuri agenţia oficială kuwaitiană KUNA, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Familia conducătoare „a aprobat această alegere”, a adăugat agenţia, citând cabinetul emirului.

Şeicul Mechaal era adjunctul comandantului general al Gărzii Naţionale, un corp de elită responsabil cu apărarea teritoriului emiratului, care este independent de armata din Kuweit.

El este liderul efectiv al acestei forţe, care este prezidată simbolic de un veteran al familiei Al-Sabah, şeicul Salem al-Ali.

Noul prinţ moştenitor şi-a început cariera în Ministerul de Interne, conducând în 1967 „departamentul de investigaţii generale” pe care l-a transformat în 1980 în „departamentul de securitate de stat”.

În 2016 el a fost supus „cu succes” unei operaţii în străinătate, dar natura acestei intervenții chirurgicale nu a fost precizată.

Numirea şeicului Mechaal mai trebuie aprobată de Parlament, însă acest lucru este doar o formalitate în Kuweit.

Noul emir, şeicul Nawaf al-Ahmed al-Sabah, în vârstă de 83 de ani, i-a succedat la 30 septembrie şeicului Sabah al-Ahmad Al-Sabah, care a murit la vârsta de 91 de ani, după ce a fost la putere din 2006.

Pe 29 septembrie, presa din lumea întreagă anunța că șeicul Sabah al-Ahmed al-Sabah a încetat din viață, la vârsta de 91 de ani. Decesul emirului din Kuweit a survenit după ce în urmă cu câteva luni, în iulie, a fost dus în Statele Unite pentru un tratament medical. Inițial, șeicul Sabah a suferit o intervenție chirurgicală într-o unitate medicală din Emirat, asupra căruia autoritățile au păstrat cel mai strict secret.

Șeicul Sabah al-Ahmed al-Sabah a condus micuțul, dar foarte bogatul stat arab, începând din 2006.

Șeicul Sabah a devenit emir al Kuweitului în ianuarie 2006, după ce mai înainte fusese desemnat prim-ministru sub emirul Jaber al-Ahmad al-Jaber al-Sabah, iar de câțiva ani era considerat conducătorul de facto al emiratului. Anterior, emirul Sabah al-Ahmed al-Sabah a fost ministru de externe din 1963 până în 1991 și din 1992 până în 2003.

De altfel, Sabah al-Ahmed al-Sabah a fost supranumit „decanul diplomației arabe” pentru eforturile pentru eforturie pe care le-a făcut în direcția restabilirii relațiilor de normalitate cu statele care au susținut invazia irakiană din 1990 – 1991. De aici, de la această invazie a micuțului stat din Golf a izbucnit primul război împotriva Irak-ului.