Evenimentul Zilei > Actualitate > Prim-ministrul Florin Cîțu, mesaj cu ocazia aniversării eliberării din robie a romilor
Prim-ministrul Florin Cîțu, mesaj cu ocazia aniversării eliberării din robie a romilor

Prim-ministrul Florin Cîțu, mesaj cu ocazia aniversării eliberării din robie a romilor

Șeful Executivului, Florin Cîțu, a postat un mesaj, cu ocazia aniversării a 165 de ani de la eliberarea din robie a romilor.

Florin Cîțu a transmis un mesaj cu ocazia împlinirii a 165 de ani de la eliberarea din robieromilor. Prim-ministrul a postat pe contul de Facebook, cu ocazia acestui eveniment. Este vorba despre eliberarea ultimei categorii de romi din Țara Românească.

„Criza sanitară, efectele sale sociale şi economice ne arată din nou, aşa cum istoria ne-a dovedit în repetate rânduri, că doar împreună putem depăşi cu bine această perioadă, dar, totodată, evidenţiază vulnerabilităţile pe care le aduc intoleranţa: discursul bazat pe ură şi discriminare, xenofobia si antisemitismul.

Florin Cîțu, despre eliberarea din robie a romilor

Prin Programul de Guvernare ne-am asumat să respectam drepturile minorităţilor naţionale. Să încurajăm dialogul şi să continuăm să promovăm în România principiul european al unităţii în diversitate. Un mediu sigur pentru cetăţenii aparţinând minorităţilor este un mediu sigur pentru toţi cetăţenii României. Astăzi, când se împlinesc 165 de ani de la eliberarea din robie a ultimei categorii de romi din Ţara Românească, transmit gândul meu bun cetăţenilor români de etnie romă”. A transmis premierul Florin Cîțu în mesajul respectiv.

Tot despre acest eveniment a vorbit și fostul premier Dacian Cioloș. El a postat un mesaj pe contul de Facebook.

„Trebuie să privim în urmă şi să înţelegem că după dezrobire lucrurile au evoluat, dar nu suficient”

„În general, avem o problemă cu recunoaşterea greşelilor istorice, cu acceptarea faptului că la un moment dat atitudinea şi acţiunile faţă de minorităţi au fost discriminatoare, uneori lipsite de umanitate. Astăzi, când sărbătorim 165 de ani de la eliberarea romilor din sclavie, trebuie să privim în urmă şi să înţelegem că după dezrobire lucrurile au evoluat, dar nu suficient.

În relaţiile cu cetăţenii de etnie romă, avem încă atitudini care nu ne fac cinste, există discriminare şi avem încă de lucru pentru a învăţa ce înseamnă toleranţa şi cum eliminăm prejudecăţile”. A scris Dacian Cioloș.