Prizonierii teroriștilor care au răpit un român în Burkina Faso au statut de sclavi. “Pentru a rămâne viu, am evitat să vorbesc cu ei”. ROMÂNI în ROBIE

Prizonierii teroriștilor care au răpit un român în Burkina Faso au statut de sclavi. “Pentru a rămâne viu, am evitat să vorbesc cu ei”. ROMÂNI în ROBIE

Al-Mourabitoune, gruparea teroristă care susține că l-a răpit pe Iulian Gherguț, este una dintre cele mai dure organizații islamiste. Prizonierii sunt umiliți uneori ca niște sclavi pentru a le reaminti străinilor despre faptul că populația de culoare a fost până secolul trecut în robie în unele zone de pe glob

Constănțeanul George Iachim, unul dintre cei patru români prizonieri care au scăpat de gruparerea teroristă Al-Mourabitoune în urmă cu doi ani, în atacul organizației din Algeria, își amintește că membrii grupării erau foarte duri. “Nu conta de unde erai și habar nu aveau de România”, a declarat acesta pentru "Evenimentul zilei".

Între timp, conform unor surse implicate în tratativele pentru eliberarea lui Iulian Gherghuț, românul capturat în aprilie, teroriștii africani despre care se prespune că ar avea relații cu Statul Islamic sau cu Al-Qaeda, au învățat mai multe despre România. “Facem orice e posibil ca să-l salvăm pe românul răpit, dar vrem să facem asta fără tam-tam. Fără să creștem valoarea românilor. Nu vrem să creștem cota românilor să ne trezim cu un val masiv de răpiri al celor care muncesc în zonă”, ne-a precizat sursa citată.

Cât despre statul străinilor răpiți de membrii grupării Al-Mourabitoune, aceștia sunt ținuți închiși și uneori batjocoriți sau chiar folosiți la muncă. Asta pentru a fi umiliți, reamintindu-le străinilor că populația de culoare, dar și musulmanii au fost tratați ca sclavi ai albilor până în secolul trecut.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ipoteza: românul a fost cumpărat de Al-Mourabitoune

“Cred că românul a fost răpit inițial de o grupare locală care apoi l-a vândut sau l-a dat celor de la Al-Mourabitoune. Așa se explică și faptul teroriștii au anunțat că l-au răpit la o lună de la momentul dispariției lui Gherguț. Cunoscând realitățile zonei, cred că românul a fost răpit de un clan, trib local și apoi a fost vândut celor de la Al-Mourabitoune, probabil în schimbul uneor arme sau accesului la anumite drumuri”, ne-a declarat un conațional care a trăit în zona Africii de Vest.

Această supoziție, vine să confirme că din 2013, când teroriștii, habar nu aveau de România – așa cum a declarat Iachim - și până acum, românii au devenit o marfă de valoarea pentru triburile locale.

Asta se datorează și prezenței afaceristului Frank Timiș în Africa Occidentală, în state ca Coasta de Fildeș și Burkina Faso. Presa africană apreciază că omul de afaceri din România a realizat investiții de 4,5 miliarde de dolari. Cele mai importante au fost în domeniul minier și în cel al liniilor ferate, primând un contract de 2,1 miliarde de dolari pentru a realiza calea ferată dintre Burkina Faso și Coasta de Fildeș.

Frank-Timis (stânga) cu președintele Compaore din Burkina-Faso

“Sunt interesați doar de străini”

Un alt român care a fost prizonierul terorișilor de la Al-Mourabitoune, în 2013, în criza din Algeria, și-a adus aminte că membrii organizației erau foarte intersați de cetățenii străini pe care îi vedeau ca o marfă. “Teroriștii care au atacat locația în care lucram la momentul acela au căutat doar expați . Localnicilor li s-a permis să părăsească locația fără nici un fel de probleme. Românii care au fost luați ostatici au avut doar ghinionul si neșansa să se afle in locul nepotrivit în momentul nepotrivit”, spune acesta pentru "Evenimentul zilei".

Conaționalul crede că a scăpat cu viață și pentru că nu a intrat în contact prea mult cu mebrii Al-Mourabitoune. “Personal nu am avut contact direct cu teroriștii pentru a purta o discuție cu ei, altfel nu aș mai fi fost astăzi în viață”, adaugă acesta îngrijorat.

Gherguț lucra pentru Frank Timiș

Grupul jihadist Al-Mourabitoune a anunțat, la începutul acestei săptămâni, că îl deține pe românul răpit în Burkina Faso în aprilie, într-un mesaj audio semnat de cel care se prezintă drept noul lider, rival al algerianului Mokhtar Belmokhtar, cunoscut ca până acum ca șeful grupării. Grupul s-a născut în 2013 din fuziunea grupului lui Mokhtar Belmokhtar și a Mișcării pentru unicitate și jihad în Africa de Vest (Mujao), una dintre formațiunile jihadiste din nordul Mali vizate de operațiunea franceză Serval

"Autoritățile române competente verifică în regim de urgenţă veridicitatea informațiilor prezentate în știrea de presă, inclusiv a mesajului audio", se mai spune într-un comunicat al Ministerului de Externe.

Iulian Gherguț agent de securitate într-o mină de mangan la Tambao, în nordul Burkinei Faso, în apropiere de frontiera cu Niger și Mali, a fost răpit la 4 aprilie de oameni înarmați care purtau turbane. Acesta lucre ca agent de securitate la o firmă deținută de Frank Timiș. În ianuarie 2013, aceeași organizație a luat cu asalt complexul gazifer Tigantourine de lângă In Amenas, din Algeria. 38 de ostatici străini au murit, printre care și doi români: Tiberiu Ionuţ Costache şi Mihail Marius Bucur.