Minciuni și statistici falsificate. Putin conduce Rusia către o catastrofă demografică

Minciuni și statistici falsificate. Putin conduce Rusia către o catastrofă demograficăVladimir Putin. Sursa foto: Wikipedia

Dacă cineva știe cum să falsifice cifrele pentru a-și susține interesele, acela este Vladimir Putin. De la manipularea de către Stalin a statisticilor privind productivitatea sovietică în timpul planurilor sale cincinale, până la exagerarea de către Hrușciov, în timpul Războiului Rece, a numărului de rachete, nicio entitate nu s-a dovedit la fel de eficientă în fabricarea faptelor pentru a demoraliza, destabiliza și depăși adversarii.

Astăzi, într-o manieră similară, Putin arată spre cei 144 de milioane de cetățeni ai Rusiei. Acesta susține, prin intermediul vocilor sale de propagandă, că este „imposibil” ca Kievul să câștige războiul. Acesta vine cu argumentul faptului că populația Ucrainei este de doar 37 de milioane.

Putin conduce Rusia către o catastrofă demografică

În această logică, cifrele publicate de serviciile secrete britanice în această săptămână arată că Rusia a pierdut peste 70.000 de soldați în ultimele două luni. Țara a înregistrând o medie zilnică a conflictelor de 1.262 și 1.163 în mai și iunie. Totuși, aceste date devin irelevante. „Rusia poate găsi oricând mai mulți oameni”, se aud voci spunând, justificând inacțiunea occidentală.

Doar că nu poate. Mulți sunt crescuți cu documentare despre „de neopritul” urs rusesc. Acesta este capabil să-și croiască drum prin Europa de Est, așa cum a făcut în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Totuși, uităm că acest lucru nu este posibil în Rusia modernă. Și nici măcar nu este de dorit pentru Moscova.

În primul rând, deși Putin a desfășurat mai multe mobilizări la scară largă, el rămâne prudent atât în ceea ce privește numărul bărbaților pe care îi recrutează, cât și proveniența acestora. Putin acordă prioritate recrutării în comunitățile mai sărace, departe de centrele de putere din Moscova și Sankt Petersburg, adesea minorități etnice marginalizate. Unele dintre aceste comunități au dat deja tot ce au putut, în unele orașe și sate fiind raportate generații întregi de bărbați exterminați, ceea ce a declanșat proteste pe scară largă, deși localizate (deocamdată).

Resursele umane sunt finite

Prudența Moscovei în această privință înseamnă că este obligată să golească închisorile, exonerând criminalii și violatorii. Scopul este ca aceștia să poată servi în armata rusă sau în unități mercenare precum Wagner. Din nou, această resursă nu este infinită. Se spune acum că numărul deținuților este atât de scăzut încât Moscova apelează la închisorile pentru femei. Având în vedere că, din construcție, femeile reprezintă doar 4 % din armata rusă, acest lucru este extrem de revelator.

Dar acestea sunt încă impedimente relativ minore atunci când sunt luate în considerare în raport cu tendințele mai generale. Populația rusă în vârstă de luptă, de 14 milioane, nu este o sursă sigură. Având în vedere că mulți dintre ei nu sunt eligibili sau sunt indezirabili pentru recrutare din motive geografice, numărul scade și mai mult. Mulți dintre tinerii din Rusia au fugit după invazia la scară largă. Aproximativ 300.000 până la mijlocul lunii martie 2022, 500.000 până la sfârșitul lunii august și încă 400.000 până la începutul lunii octombrie. Potrivit estimărilor, numărul actual al celor plecați este de peste un milion.

Criza demografică a Rusiei

Mai este și faptul că invazia la scară largă a adâncit criza demografică a Rusiei. Decesele au depășit numărul nașterilor în țară începând cu anul 2000. La doi ani și jumătate de la invazia la scară largă, până la 350.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți. Acest număr este un indicator al dimensiunii catastrofei.

Rusia nu este la fel de puternică ca Uniunea Sovietică. Aproximativ jumătate din populația sovietică provenea din ceea ce astăzi sunt țări non-rusești. Chiar și atunci, de două ori mai puternică în termeni numerici, a pierdut războiul din Afganistan în anii 1980. Acest conflict subliniază faptul că mărimea armatei este doar o parte a ecuației.

Într-adevăr, multe dintre componentele vitale necesare pentru a câștiga războaie - cum ar fi adaptabilitatea militară și tehnologia modernă - lucrează în favoarea Kievului. Asta înainte de a lua în considerare voința sa de a supraviețui ca națiune liberă. Și nu se poate pune o cifră pe asta, conform The Telegraph .