Evenimentul Zilei > Economie > Prețul petrolului a ajuns la minimul din ultimele 15 luni. Motorina și benzina costă mai puțin și în România
Prețul petrolului a ajuns la minimul din ultimele 15 luni. Motorina și benzina costă mai puțin și în România

Prețul petrolului a ajuns la minimul din ultimele 15 luni. Motorina și benzina costă mai puțin și în România

Prețul barilului de petrol a scăzut brusc, în cursul zilei de joi, după ce au apărut unele probleme cu care se confruntă Credit Suisse, a doua bancă că mărime din Elveția.

Astfel, pentru contractele futures pentru petrolul Brent, prețurile au scăzut cu 1,15 dolari, sau 1,6%, față de ziua precedentă, ajungând la 72,54 dolari pe baril.

Contractele futures pentru țiței West Texas Intermediate (WTI), au scăzut cu 1,27 dolari, prețul barilului fiind de 66,34 dolari.

Acest lucru s-a văzut imediat și în România, unde prețul la benzină a scăzut cu patru bani, iar cel la motorină cu șase bani.

Care sunt explicațiile

Ziua de miercuri a fost a treia zi consecutivă de scăderi a prețului pentru țițeiul american, care a coborât sub 70 de dolari pe baril, pentru prima dată din 20 decembrie 2021.

Situația se datorează, spun specialiștii, crizei bancare cu care se confruntă mai multe instituții de profil din Statele Unite și Europa, printre care Credit Suisse.

”Pe măsură ce criza bancară care a început săptămâna trecută în SUA s-a extins miercuri în Europa și la Credit Suisse, nevoia de a reduce expunerea pe toate piețele s-a accelerat”, a declarat analistul Ole Hansen, de la  Saxo Bank.

Credit Suisse a anunțat joi că va împrumuta până la 54 de miliarde de dolari de la banca centrală elvețiană pentru a-și consolida lichiditățile și încrederea investitorilor, după ce prăbușirea acțiunilor sale a intensificat temerile privind o criză financiară globală.

Teama de o criza economică duce la ieftinirea petrolului

Banca Central Europeană a anunțat, joi, că va majora ratele dobânzilor cu 50 de puncte de bază, așa cum a promis, ignorând haosul de pe piețele financiare și apelurile investitorilor de a reduce înăsprirea politicii cel puțin până la stabilizarea sentimentului.

Delegațiile țărilor producătoare de petrol din cadrul OPEC+ au declarat că scăderea prețului petrolului la bursă are la bază și temerile financiare ale investitorilor, nefiind vorba despre niciun dezechilibru între cerere și ofertă.

Un raport al Agenției Internaționale pentru Energie (AIE) arată că stocurile de petrol, din țările dezvoltate din OCDE, au atins un maxim al ultimelor 18 luni, în timp ce producția de petrol a Rusiei a rămas în februarie aproape de nivelurile înregistrate înainte de războiul din Ucraina, în ciuda sancțiunilor impuse exporturilor sale pe mare.

De asemenea prețul petrolului tinde să scadă și pe fondul temerilor legate de o criză bancară globală au influențat perspectivele cererii, informează Reuters.

 

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: