Germania vrea să interzică sistemele de încălzire pe gaz și petrol. Proiectul stârnește controverse

Germania vrea să interzică sistemele de încălzire pe gaz și petrol. Proiectul stârnește controverse Sursa foto: Dreamstime.com

Germania vrea să interzică instalarea de noi sisteme de încălzire pe gaz și petrol de anul viitor pentru a favoriza sursele de energie regenerabilă, a declarat, joi, ministrul Economiei și Climei. "De zece ani nu s-a făcut nimic", a spus ministrul Robert Habeck, care consideră că este "urgentă" accelerarea calendarului planificat inițial pentru înlocuirea celor mai poluante sisteme de încălzire.

Coaliția guvernamentală a lui Olaf Scholz a convenit inițial asupra unei interdicții din 2025 a sistemelor de încălzire care nu produc cel puțin 65% din căldură din energii regenerabile. Proiectul unei interdicții de anul viitor, prezentat săptămâna trecută de presă, stârnește deja controverse, inclusiv în cadrul guvernului unde partidul liberal FDP îi cere ministrului Mediului să-și revizuiască copia.

Noul calendar ar avea consecințe economice și sociale "dezastruoase", a asigurat Christian Lindner, liderul partidului și ministrul de Finanțe, pentru cotidianul "Bild". Acest subiect se adaugă la o listă lungă de dispute între cei doi parteneri ai coaliției conduse de social-democrați: liberalii și ecologiştii își manifestă dezacordul şi în ceea ce privește politica de transport sau chestiunile de ajutoare sociale, potrivit lefigaro.fr.

Sprijin financiar pentru persoanele care trec la energia verde

Trecerea de la combustibilii fosili la tehnologii mai ecologice, cum ar fi pompele de căldură, ar veni cu un pachet de sprijin financiar de mai multe miliarde de euro pentru persoanele care trec la energia verde, a promis joi Robert Habeck. "Neutralitatea climatică nu ar trebui și nu va deveni o problemă socială", a spus el. O serie de aspecte mai trebuie clarificate înainte de prezentarea unui proiect final, a subliniat el. Acestea includ şi dacă industria va fi capabilă să răspundă cererii tot mai mari de pompe de căldură, o provocare pe care Robert Habeck o consideră realizabilă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Până în 2045, toate sistemele de încălzire cu petrol și gaze ar trebui interzise în țară. Cea mai mare economie a Europei este angajată într-o transformare fără precedent a modelului său energetic, care implică o reducere a utilizării combustibililor fosili, o ieșire din energia nucleară și dezvoltarea accelerată a energiilor regenerabile, cu scopul de a atinge neutralitatea carbonului până în 2045. (Rador)