Germania plănuiește interzicerea cazanelor cu petrol și gaze din anul 2024

Germania plănuiește interzicerea cazanelor cu petrol și gaze din anul 2024 Sursa: Arhiva EVZ

Germania a prezentat joi un plan controversat de interzicere a instalării de noi cazane cu petrol și gaz începând cu 2024, pentru a accelera trecerea la tehnologiile regenerabile.

Schimbarea planificată în ceea ce privește încălzirea gospodăriilor este „urgentă”, a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck, în cadrul unei conferințe de presă. Germania trebuie să „recupereze într-un timp scurt” întârzierea acumulată în trecerea la încălzirea din surse regenerabile, a declarat ministrul Partidului Verzilor.

Totuși politica despre care se vorbește, care a fost dezvăluită presei locale săptămâna trecută, a contribuit la tensiunile tot mai mari din cadrul coaliției guvernamentale, pe teme precum clima și cheltuielile. Partidul liberal FDP a reacționat cu furie la propunerea pregătită de ministerele economiei și locuințelor, conduse de Verzi și, respectiv, de social-democrați.

Propunerea ar accelera, în esență, planurile deja incluse în acordul de coaliție încheiat între partide de a interzice, din 2025, noile unități de încălzire care nu produc 65% din energie din surse regenerabile. Noul calendar ar avea un impact economic și social „dezastruos”, a declarat săptămâna trecută liderul FDP și ministrul de finanțe, Christian Lindner, pentru cotidianul Bild. „Planurile trebuie să se întoarcă pe planșa de proiectare și să fie revizuite în mod fundamental”, a declarat Lindner.

Ne puteți urmări și pe Google News

Măsura radicală pe care o va lua Germania începând cu anul viitor

Trecerea de la combustibilii fosili la tehnologii mai ecologice, cum ar fi pompele de căldură, ar fi însoțită de un pachet de sprijin financiar de mai multe miliarde de euro pentru cei care trec la combustibili fosili, a declarat Habeck. „Neutralitatea climatică nu trebuie și nu va deveni o problemă socială”, a spus el, promițând un ajutor mai mare pentru cei care au cea mai mare nevoie de el.

Mai sunt încă o serie de aspecte care trebuie clarificate înainte de a fi prezentat un proiect final, a spus Habeck. Printre acestea se numără și posibilitatea ca industria să fie capabilă să facă față cererii crescute de pompe de căldură, o provocare pe care Habeck a spus că o consideră realizabilă.

sursa: insiderpaper.com