Varvel, un veteran de trei decenii al firmei din Zurich, a renunțat la mare parte din portofoliul său în acest an, după ce banca a fost forțată să înghețe și să lichideze un grup de fonduri de 10 miliarde de dolari legate de eșuarea Greensill Capital.
Bărbatul în vârstă de 58 de ani și-a păstrat rolul de director executiv al entității juridice americane a creditorului și de președinte al băncii de investiții, în ciuda faptului că alți directori și-au pierdut locurile de muncă, din cauza legăturilor sale strânse cu unii dintre cei mai mari clienți ai băncii acționarilor. Ulrich Koerner, un veteran al UBS Group AG și Credit Suisse, a fost numit pentru a conduce managementul activelor în martie.
„Vorbesc pentru noi toți când spun că am apreciat optimismul lui Eric, conducerea și atitudinea lui”, a spus CEO-ul Credit Suisse, Thomas Gottstein, într-o notă care anunță plecarea. „A dezvoltat relații durabile și importante cu colegii și clienții deopotrivă.”
Varvel a fost un susținător al fondurilor legate de Greensill și o cifră importantă din bani, mai mult de 1 miliard de dolari, a fost vândută prin filiala bancară privată a Credit Suisse din Orientul Mijlociu. Fondurile Greensill au fost investite inițial în împrumuturi susținute de facturi care urmau să fie plătite în câteva săptămâni sau luni, făcându-le relativ sigure. Dar, pe măsură ce au crescut în dimensiune, s-au abătut de la acel traseu și o mare parte din bani au fost împrumuți pentru vânzări care au fost doar prezise. Credit Suisse a fost forțat să înghețe fondurile după ce un asigurător important al activelor a refuzat să continue acoperirea.
Scandalurile legate de Credit Suisse
Credit Suisse a declarat la începutul acestei luni că Christian Meissner va prelua funcția de CEO pentru SUA, pe lângă rolul său de șef al băncii de investiții. De asemenea, a returnat încă 400 de milioane de dolari investitorilor fondurilor legate de Greensill, ducând totalul rambursat la 6,7 miliarde de dolari. Există încă o incertitudine cu privire la cât de mult vor primi investitorii rămași și când vor primi banii, potrivit Bloomberg.
Scandalul Greensill a fost urmat de prăbușirea biroului de familie Archegos Capital Management din SUA, care a lovit Credit Suisse mai tare decât orice altă bancă, după ce a rămas fără aproximativ 5,5 miliarde de dolari. După aceea, banca a întreprins o nouă epurare a conducerii superioare implicate în scandal, inclusiv a șefului de risc, Lara Warner și a șefului de investiții bancare, Brian Chin. De atunci, noul președinte, Antonio Horta-Osorio, a încercat să insufle stabilitate băncii.
Plecarea lui Varvel se referă la un dezacord cu Horta-Osorio cu privire la stilul și strategia acestuia din urmă pentru bancă, a raportat Financial Times luna aceasta, citând persoane familiarizate cu chestiunea.
Varvel a urmat o „strategie barbell” de concentrare pe investiții alternative, pe de o parte, și pe instrumente mai ieftine, pasive, pe de altă parte. Deși a reușit să sporească activele gestionate, unitatea a ajuns în centrul atenției din motive total greșite, înainte de a fi înlocuit. Pe lângă problemele legate de fondurile legate de Greensill, eșecurile au inclus o depreciere a unei participații la York Capital Management.