Evenimentul ZileiEconomieScandaluri privind fondurile de investiții. Șeful care a gestionat activele a fost forțat să-și dea demisia

Scandaluri privind fondurile de investiții. Șeful care a gestionat activele a fost forțat să-și dea demisia

Scandaluri privind fondurile de investiții. Șeful care a gestionat activele a fost forțat să-și dea demisia
Fostul șef care a gestionat activele Credit Suisse Group AG, Eric Varvel, părăsește definitiv banca, după un an plin cu scandaluri și pierderi financiare uriașe.

Varvel, un veteran de trei decenii al firmei din Zurich, a renunțat la mare parte din portofoliul său în acest an, după ce banca a fost forțată să înghețe și să lichideze un grup de fonduri de 10 miliarde de dolari legate de eșuarea Greensill Capital.

Bărbatul în vârstă de 58 de ani și-a păstrat rolul de director executiv al entității juridice americane a creditorului și de președinte al băncii de investiții, în ciuda faptului că alți directori și-au pierdut locurile de muncă, din cauza legăturilor sale strânse cu unii dintre cei mai mari clienți ai băncii acționarilor. Ulrich Koerner, un veteran al UBS Group AG și Credit Suisse, a fost numit pentru a conduce managementul activelor în martie.

„Vorbesc pentru noi toți când spun că am apreciat optimismul lui Eric, conducerea și atitudinea lui”, a spus CEO-ul Credit Suisse, Thomas Gottstein, într-o notă care anunță plecarea. „A dezvoltat relații durabile și importante cu colegii și clienții deopotrivă.”

Varvel a fost un susținător al fondurilor legate de Greensill și o cifră importantă din bani, mai mult de 1 miliard de dolari, a fost vândută prin filiala bancară privată a Credit Suisse din Orientul Mijlociu. Fondurile Greensill au fost investite inițial în împrumuturi susținute de facturi care urmau să fie plătite în câteva săptămâni sau luni, făcându-le relativ sigure. Dar, pe măsură ce au crescut în dimensiune, s-au abătut de la acel traseu și o mare parte din bani au fost împrumuți pentru vânzări care au fost doar prezise. Credit Suisse a fost forțat să înghețe fondurile după ce un asigurător important al activelor a refuzat să continue acoperirea. 

Scandalurile legate de Credit Suisse

Credit Suisse a declarat la începutul acestei luni că Christian Meissner va prelua funcția de CEO pentru SUA, pe lângă rolul său de șef al băncii de investiții. De asemenea, a returnat încă 400 de milioane de dolari investitorilor fondurilor legate de Greensill, ducând totalul rambursat la 6,7 ​​miliarde de dolari. Există încă o incertitudine cu privire la cât de mult vor primi investitorii rămași și când vor primi banii, potrivit Bloomberg.

Scandalul Greensill a fost urmat de prăbușirea biroului de familie Archegos Capital Management din SUA, care a lovit Credit Suisse mai tare decât orice altă bancă, după ce a rămas fără aproximativ 5,5 miliarde de dolari. După aceea, banca a întreprins o nouă epurare a conducerii superioare implicate în scandal, inclusiv a șefului de risc, Lara Warner și a șefului de investiții bancare, Brian Chin. De atunci, noul președinte, Antonio Horta-Osorio, a încercat să insufle stabilitate băncii.

Plecarea lui Varvel se referă la un dezacord cu Horta-Osorio cu privire la stilul și strategia acestuia din urmă pentru bancă, a raportat Financial Times luna aceasta, citând persoane familiarizate cu chestiunea.

Varvel a urmat o „strategie barbell” de concentrare pe investiții alternative, pe de o parte, și pe instrumente mai ieftine, pasive, pe de altă parte. Deși a reușit să sporească activele gestionate, unitatea a ajuns în centrul atenției din motive total greșite, înainte de a fi înlocuit. Pe lângă problemele legate de fondurile legate de Greensill, eșecurile au inclus o depreciere a unei participații la York Capital Management.


Accesează: