Evenimentul Zilei > Justitie > Președintele Klaus Iohannis a gafat, polițiștii l-au iertat. Legea nu pare să fie pentru toți
Președintele Klaus Iohannis a gafat, polițiștii l-au iertat. Legea nu pare să fie pentru toți

Președintele Klaus Iohannis a gafat, polițiștii l-au iertat. Legea nu pare să fie pentru toți

Unul dintre cetățenii României pare să fie mereu cu ochii pe președintele Klaus Iohannis. Acesta a trimis o sesizare către Secția 2 Poliție București, în care le cere să îi comunice dacă șeful statului a fost sancționat pentru că nu a purtat masca la Congresul PNL. Bărbatul este același care a trimis sesizare și în urmă cu doar câteva zile, susținând că Iohannis nu a purtat mască nici la Biserica Evanghelică din Sibiu.

Președintele României, Klaus Iohannis, pare să facă numai gafe în ochii unui cetățean. Acesta din urmă este deranjat de faptul că șeful statului nu se supune regulii de a purta mască, ba mai mult, acesta nici nu este sancționat ca orice persoană care încalcă legislația. Bărbatul a făcut două sesizări cu privire la comportamentul oficialului. Una a fost trimisă către Secţia 2 Poliţie Bucureşti, în care le cerea acestora să îi comunice dacă președintele a fost sau nu amendat pentru că nu a purtat masca de protecție la Congresul PNL.

Același bărbat a făcut o altă sesizare, către Ministerul Afacerilor Interne, susținând că, la evenimentul din 10 octombrie, când Catedrala Evanghelică a fost redeschisă, atât Klaus Iohannis, cât și soția acestuia nu purtau masca în spațiul liber, deși legea așa prevedea asta. Sibianul este deranjat, se pare, de faptul că șeful statului nu este sancționat pentru încălcarea legii, la fel ca orice alt cetățean. Cu privire la această plângere, polițiștii l-au direcționat pe bărbatul supărat către Poliția Județeană Sibiu.

Secția 2 Poliție București a decis să îi răspundă bărbatului în mod oficial, precizând faptul că președintele Klaus Iohannis nu a fost sancționat pentru că nu a purtat masca de protecție la Congresul PNL. Autoritățile susțin că nu a fost făcută nicio sesizare la 112 cu privire la comportamentul oficialului și nici nu a fost considerată o contravenție, deoarece, conform legii, aceasta trebuie constatată de organele de poliție ”prin propriile simțuri”.

Klaus Iohannis nu a fost sancționat, însă liberalii au primit amenzi pentru nerespectarea măsurile în Congres

”În baza petiţiei dumneavoastră adresate MAI, remisă spre competentă soluţionare Secţiei 2 Poliţie (…) prin care solicitaţi să fiţi informat dacă domnul preşedinte Klaus Iohannis a fost sancţionat contravenţional în urma participării la Congresul Partidului Naţional Liberal şi la evenimentul de la Biserica Evanghelică din Sibiu, unde declaraţi faptul că nu au fost respectate normele în vigoare cu privire la combaterea şi prevenirea transmiterii virusului SARS-CoV-2, vă comunicăm următoarele:

Organele de poliţie din cadrul acestei subunităţi nu au fost sesizate prin intermediul SNUAU 112 cu privire la încălcarea de către preşedintele României a Legii nr. 55/2020, constând în aceea că nu a purtat mască de protecţie pe parcursul evenimentului la care faceţi referire, respectiv Congresul PNL.

Pentru punerea în aplicare a prevederilor OG nr. 2/2001, privind regimul juridic al contravenţiilor, organele de poliţie care au calitatea de agent constatator pot încheia un proces-verbal de constatare a contravenţiei atunci când aceştia constată prin propriile simţuri săvârşirea unei fapte de natură contravenţională”, este răspunsul primit de Cristian Dan la sesizarea trimisă Ministerului Afacerilor Interne şi care a fost direcţionată Secţiei 2 Poliţie.

Președintele Klaus Iohannis nu a fost sancționat el, personal, în PNL a primit amenzi de aproximativ 10.000 de lei pentru încălcarea normelor referitoare la limitarea pandemiei la Congresul care a reunit 5.000 de participanți.