Premierul Florin Cîțu este precum un sloi de gheață. Legea bugetului va trece fără emoții prin Parlament. Premierul Florin Cîțu a declarat că este prima oară când un buget va trece „curat”, fără amendamente. El a declarat că nu are emoții pentru votul din Senat și Camera Deputaților.

„Nu, nu am emoţii, aţi văzut cum a decurs dezbaterea şi în comisii. Cred că o să fie prima dată când un buget o să treacă curat prin Parlamentul României”, a afirmat Cîţu.

Premierul României a participat la evenimentul „Digitalizarea României, prioritate ZERO”. Acesta a fost organizat de DC News Media Group.

Premierul Cîțu este precum un sloi de gheață

În acest context, prim-ministrul Florin Cîțu susține că actualul buget de stat, aferent anului 2021, nu este unul al austerității. El a precizat că aşa cum a fost configurat, bugetul propune o creștere a cheltuielilor cu investițiile.

„În primul rând, acest cuvânt austeritate, de fapt, înseamnă reduceri, tăieri. Și eu vă provoc să găsiţi în acest buget aceste reduceri şi aceste tăieri. (…) Bugetul are o creştere a cheltuielilor totală de 5% aproape. Mergem la 444,9 miliarde de lei. Cheltuielile cresc, nu putem să vorbim de austeritate”, a subliniat premierul Florin Cîțu.

Bugetul prevede creșteri în mai multe domenii

Potrivit spuselor sale, valoarea investițiilor propuse pentru anul în curs se ridică la aproximativ 8,3 miliarde de lei.

„Dacă ne uităm la investiţii, cheltuielile cresc cu aproape 8,3 miliarde lei, nici vorbă de austeritate. Ne uităm la cheltuielile de personal şi acolo există o creştere. Ne uităm şi la cheltuielile cu asistenţă socială, pensii, alocaţii, etc., creşterea este de aproape 10,2 miliarde de lei. Deci, nu găsesc un domeniu unde să fie tăieri. De aceea nu înţeleg această legătura cu austeritatea, în afară de discursul politic. Dar, mă aştept la specialişti, la profesionişti, să se uite exact la buget şi să vedem cum este construit”, a subliniat Florin Cîţu.

Parlamentul a terminat dezbaterile pe amendamente la buget. În cursul zilei de marți, 2 martie, urmează ca parlamentarii să dea votul final pe proiectul de buget. Dacă legea nu va fi atacată la CCR, bugetul merge la promulgare și va intra în vigoare.