Evenimentul Zilei > Politica > Prefinanțare pentru PNRR. 1, 3 miliarde de euro vin în România. Ce spune Ghinea despre construirea spitalelor
Prefinanțare pentru PNRR. 1, 3 miliarde de euro vin în România. Ce spune Ghinea despre construirea spitalelor

Prefinanțare pentru PNRR. 1, 3 miliarde de euro vin în România. Ce spune Ghinea despre construirea spitalelor

România va primi 1, 3 miliarde de euro pentru prefinanțarea proiectelor din PNRR.

România va primi 1, 3 miliarde de euro din partea oficialilor europeni în luna octombrie sau noiembrie, spre prefinanțarea investițiilor stabilite prin PNRR. Ministrul Cristian Ghinea a informat, luni, că proiectele Guvernului vor începe să fie implementate cu ajutorul granturilor. Lista spitalelor vizate de reforme nu este, încă, fixă, potrivit demnitarului.

Granturi de 1, 3 miliarde de euro

În urma aprobării din partea Comisiei Europene, România va primi granturi în valoare de 1, 3 miliarde de euro pentru finanțarea primelor proiecte asumate de Guvern prin PNRR.

„În octombrie, după aprobarea de către Comisie, care va fi în cursul lunii septembrie, nu ştim la ce dată, urmează încă o lună pe regulament pentru aprobarea în Consiliu, deci cândva în luna octombrie putem să primim prefinanţarea. Sau noiembrie. (…) Prefinanţarea înseamnă prefinanţarea din granturi, intră imediat în ţară 1,3 miliarde. Prefinanţarea din împrumuturi o vom lua anul viitor pentru că (…) atârnă pe buget. Deci, în funcţie de cum facem bugetul anului viitor, tragem şi prefinanţarea din împrumuturi, dar putem acum să începem toate proiectele din granturi”, a declarat Cristian Ghinea la Palatul Parlamentului.

Lista spitalelor ce urmează a fi modernizate nu este fixă

Ministrul Fondurilor Europene a mai transmis că lista unităților medicale care urmează a fi modernizate prin PNRR nu este una fixă, precum în cazul autostrăzilor.

„Lista de spitale, spre deosebire de cea de autostrăzi, nu este încă fixă. Pe partea de sănătate, noi am pus un număr de metri pătraţi, fie că vorbim de spitale noi, fie că vorbim de refacerea unor aripi existente. În acest moment vorbim, de fapt, de o competiţie de proiecte între CJ-uri, primării, care au proiecte de spitale. Dat fiind că vorbim de studii încă în formă de draft colegii mei au trecut în PNRR variante diferite de studii”, a afirmat Cristian Ghinea.

Oficialii europeni nu cred în construcția autostrăzilor din România

Comisia Europeană nu crede în construcția autostrăzilor din România, însă ministrul Cristian Ghinea a purtat cu oficialii europeni adevărate discuții de convingere și, până la urmă, se pare că cei dintâi ar fi cedat. „Noi murim cu ele în brațe și am tot repetat asta până când au cedat”, s-a exprimat ministrul Cristian Ghinea.

Demnitarul a subliniat că reformele asumate prin PNRR nu sunt ale persoanelor fizice, ci ale Guvernului și ale coaliției de guvernare. Potrivit declarațiilor oferite de demnitar, fondurile pe care Comisia Europeană le primește pentru autostrăzi reprezintă un „succes politic”.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: