Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. Ministrul USR Cristian Ghinea a tăiat fondurile europene pentru bătrâni și veterani. Document
Exclusiv. Ministrul USR Cristian Ghinea a tăiat fondurile europene pentru bătrâni și veterani. Document

Exclusiv. Ministrul USR Cristian Ghinea a tăiat fondurile europene pentru bătrâni și veterani. Document

Ministrul USR Cristian Ghinea a respins proiectul de realizare  a singurului centru de recuperare și reabilitare pentru militarii veterani din Europa de Est. Este vorba despre Centrul de la Mănăstirea Dealul, Aninoasa, județul Dâmbovița pentru care și-au dat acordul toți oficialii din Guvernul Orban. Motivarea este revoltătoare!

Ministrul USR al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Cristian Ghinea, a respins proiectul de realizare  a singurului Centru de recuperare și reabilitare pentru veterani din Europa de Est.

Centrul de la Mănăstirea Dealu, Aninoasa, județul Dâmbovița este primul proiect dedicat militarilor și urmașilor acestora care au luptat și au avut de suferit în Teatrele de Operații din Afganistan, Irak sau Bosnia.

„Este un proiect de interes national”, a declarat, în exclusivitate pentru evz.ro, Marius Apostol, președintele Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități (AMVVD) „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir”, inițiatoarea acestui proiect.

Este, practic, singurul centru de sprijin pentru veterani recunoscut de NATO și girat de Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Inițiativa a fost lăudată la nivel internațional și a fost susținută de conducerea MApN și de miniștrii fostului cabinet Orban.

În plus, proiectul a fost susținut și de fostul ministru PNL al Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloș, dar și de secretarul de stat Adrian Mariciuc.

Ministrul USR Cristian Ghinea a tăiat fondurile pentru bătrâni și veterani

Centrul de Recuperare și Refacere a Veteranilor este un vis mai vechi al militarilor care au luptat în Teatrele de Operații din Afganistan, Irak sau Bosnia din Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități (AMVVD) „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir” care au strâns bani din donații și din propriile buzunare pentru acest proiect.

Este primul centru în care veteranii din Teatrele de Operații, răniți sau cu sechele post-traumatice, se pot trata și recupera în țară.

 

Demersul AMVVD a fost susținut de evz.ro încă din anul 2013, atunci când s-a înființat asociația.

 

Cristian Ghinea, ministrul în al cărui mandat România a ratat atragerea a miliarde de euro de la Uniunea Europeană dar și eșuarea lamentabilă a celebrului PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) a transmis AMVVD că „în cursul negocierilor desfășurate între Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și Comisia Europeană (CE), aceasta din urmă și-a exprimat rezervele cu privire la cele trei proiecte non-competitive propuse de România”.

În context, se arată în documentul transmis de MIPE, că au fost solicitate, pe data de 4 ianuarie, fișe justificative care sprijină acest proiecte. Fișele, susțin reprezentanți ai ministerului condus de Ghinea, au fost trimise CE care ar fi transmis, pe 17 martie 2021, că solicitarea AMVVD „nu este în linie cu POIDS (Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială n.a.) și că programele de acest gen sunt finanțate de ministerele apărării din alte țări”.

Ministrul a mințit Comisia Europeană? Apostol: „Ni s-a refuzat orice dialog!”

Replica unor oficiali PNL, din fostul guvern Orban, nu s-a lăsat așteptată.

Evz.ro a aflat că reprezentanții CE nu au fost reticienți față de acest proiect, ci doar au cerut clarificări.

„Suntem surprinși să aflăm că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene susține că a cerut clarificări, atât timp cât, din luna ianuarie, ni s-a refuzat orice dialog pe care l-am solicitat pe această temă. Aceste clarificări ar fi trebuit să le facm noi, inițiatorii proiectului”, a declarat, în exclusivitate pentru evz.ro, Marius Apostol, președintele AMVVD.

Surse guvernamentale au precizat, în exclusivitate pentru evz.ro, că semnatarul răspunsului către AMVVD, în numele ministrului Cristian Ghinea, este secretarul de stat Marius Mihai Vasiliu.

„Au aplicat aceeași metodă și în negocierile pe PNRR”, susțin aceleași surse și „au eșuat lamentabil”.

Cine beneficiază de banii bătrânilor și veteranilor?

Din surse guvernamentale am mai aflat că, în același mod folosit ca și în cazul militarilor veterani, au fost scoși 150 de milioane de euro din bugetul solicitat CE pentru renovarea căminelor publice pentru persoane vârstnice.

Evz.ro a aflat, în exclusivitate, că cinci ONG-uri, agreate de ministrul Ghinea, ar urma să beneficieze de bani prin programul european la care nu au mai avut acces și militarii veterani, adică Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: