Evenimentul Zilei > Politica > Europarlamentarul Carmen Avram despre problemele PNRR: „Este absolut rușinos”.
Europarlamentarul Carmen Avram despre problemele PNRR: „Este absolut rușinos”.

Europarlamentarul Carmen Avram despre problemele PNRR: „Este absolut rușinos”.

Planul Național de Redresare și Reziliență „este făcut de amatori” și „a primit cele mai rușinoase observații” din partea Comisiei Europene.

Europarlamentarul PSD, Carmen Avram, susține că una dintre problemele cele mai mari ale PNRR trimis de România la Bruxelles sunt legate de supraestimarea costurilor. Potrivit spuselor sale, acestea nu pot fi justificate în fața oficialilor de la Comisia Europeană.

Cea mai mare problemă este că documentul este un plan făcut de amatori. Fie nu au știut ce să pună, fie nu au vrut. Planul acesta este conceput de Comisia Europeană pentru a ajuta statele membre să se refacă după criza Covid-19”. M-am uitat pe răspunsurile Comisiei. Este absolut rușinos. De ce ai vrea să umfli prețurile pentru proiectele pe care le trimiți la Bruxelles? De ce trimiți un proiect care nu explică cum s-au făcut calculele?”, se întreabă europarlamentarul PSD, conform gandul.ro.

Carmen Avram spune că observațiile primite de România nu sunt normale și că de regulă aceste comentarii se referă la detalii.

„Am văzut alte observații, în cazul altor state membre. Nu se referă la justificarea costurilor supraestimate. Vor fi ajutați să își refacă programele. Problema este atunci când ceri ajutorul din afara țării, demonstrezi că ești incapabil să-l faci de unul singur. Domnul Ghinea ar trebui să își dea demisia astăzi!”, a mai spus Carmen Avram.

Meritul aprobării PNRR va fi al Comisiei Europene

Europarlamentarul susține că că nici un stat membru nu a primit observații atât de rușinoase ca cele transmise la guvernului de la București. În acest context ea a precizat că meritul aprobării PNRR nu va fi al guvernului României, ci al Comsiei Europene, care va face tot posibilul că planul să fie finalizat până în toamnă.

„Comisia Europeană nu își va permite să lase în urmă un stat. Dacă acest proiect va fi aprobat în toamnă, va fi foarte târziu. Noi trebuie să luăm banii acum! Acest proiect ar trebui adoptat, pentru că Executivul european are tot interesul să nu existe decalaje între state. Acest domn Ghinea și Guvernul vor fi ajutați să facă lucrurile cum trebuie. S-a făcut de rușine de patru ori în Europa. Au trimis planul de trei ori

Domnul Ghinea, orice s-ar întâmpla și indiferent de pariurile făcute, ar trebui să știe că dacă planul va fi gata, nu va fi meritul lui, ci meritul Comisiei Europene care, de 18 luni face tot ce poate să țină Europa unită și să evite declalajele. De ce spune Ghinea că planul va fi gata până în toamnă? Comisia are tot interesul ca planul să fie gata până în toamnă!”, a mai spus Carmen Avram.

Carmen Avram a precizat că la Bruxelles au fost deja primite planurile transmise de alte state membre, iar banii urmează să fie în cel mai scurt timp.

„Comisia a primit deja planurile altor state membre, este încântată de acestea, banii vor ajunge în câteva săptămâni. Noi vorbim despre un plan care va fi gata în toamnă, apoi va mai dura o luna să fie evaluat. Primii bani ar putea ajunge în România la începutul anului viitor. Dacă planul este întors din drum, nu vom primi niciun ban în 2021”, a mai spus europarlamentarul PSD.

România a pierdut banii pentru irigații din PNRR. Vinovații au fost identificați

România nu are proiecte pe agricultură

Potrivit spuselor sale, România este singurul stat care nu a transmis proiecte pe agricultură, iar acest lucru demonstrează că este un document făcut pe genunchi, de amatori.

„Suntem singura țară din UE care nu are trecută un capitol destinat agriculturii, în PNRR. Din punctul meu de vedere, cei care au lucrat la acest plan sunt niște amatori, inclusiv la Ministerul Agriculturii. Sunt niște oameni care au îngenunchiat agricultura, într-un moment în care se putea salva. Fermierilor nu li se spune adevărul. Dacă oamenilor nu li se spune că în viitor va trebui să renunțe la substanțele pe care le folosesc în prezent, cu ce vor putea să le înlocuiască? Acestor oameni nu li se spune ce urmează.

Atât în ceea ce privește Legea europeană a climei, cât și Acordul pe noua Politică Agricolă Comună (PAC), nimeni din această țară nu este informat ca să înțeleagă câte schimbări vor urma în România. Acest PNRR era imperativ să fie făcut, având la bază aceste probleme privind digitalizarea și agricultura, pe baza cărrora să construim, nu să inventăm calcule. Agricultura și digitalizarea vor produce schimbări mari în UE. Noi vom rămâne la coada Europei”, a mai spus Carmen Avram.