Evenimentul Zilei > Social > Prăpăd descoperit de autorităţi la STB! Amenzile vor fi uriaşe. „Este totul vechi! Dar de ce este şi murdar?”
Prăpăd descoperit de autorităţi la STB! Amenzile vor fi uriaşe. „Este totul vechi! Dar de ce este şi murdar?”

Prăpăd descoperit de autorităţi la STB! Amenzile vor fi uriaşe. „Este totul vechi! Dar de ce este şi murdar?”

Comisarii ANPC au răbufnit după ce au făcut un control la STB. Ofițerii au găsit o serie de nereguli și au fost nevoiți să interzică circulația a 80 de autobuze, troleibuze şi tramvaie. Este vorba de o mizerie înfiorătoare, dar și de echipamente vechi.

Ofițerii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) nu au iertat STB şi au desfășurat un control amănunțit. Mai multe nereguli au fost descoperite după verificarea a 700 de autobuze, troleibuze şi tramvaie. 80 dintre ele au fost scoase din circulație.

Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea (CRPCR) Bucureşti-Ilfov a vrut să descopere ce se întâmplă în Societatea de Transport Bucureşti (STB). Nu este singurul control făcut la autobuze sau tramvaie.

„Cerem scuze bucureştenilor! La ei ne gândim atunci când acţionăm! Pentru a redresa STB, trebuie curaj, proiecte şi predictibilitate. Este totul vechi! Dar de ce este şi murdar? Poate fi şi distrus, dar nu are logică să nu repari! Şi tot aşa! Mopuri, substanţe şi oameni prea puţini. Suntem urmăriţi de neputinţa unor căpetenii inutile!”, a afirmat Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Neregulile descoperite la STB

Comisarii CRPCR Bucureşti-Ilfov au început 15 acţiuni de control şi recontrol prin care au verificat 514 autobuze, oprind temporar până la remedierea abaterilor constatate 61 dintre acestea, 75 troleibuze, oprind temporar până la remedierea abaterilor constatate patru dintre ele, şi 176 tramvaie, oprind temporar până la remedierea abaterilor constatate 18.

Sursa: Facebook/ Societatea de Transport București – STB SA

Ofițerii au remarcat: neigienizarea corespunzătoare a multora dintre vehicule (resturi alimentare, praf în strat grosier, rugină în exces, geamuri neigienizate, sistem de ventilare plin de praf), precum şi lipirea linoleumului sau înfiletarea şuruburilor slăbite, fiind realizate în timpul controlului, pentru ca mijloacele de transport să poată ieşi în traseu; existenţa unui sistem de iluminat interior parţial funcţional.

Unele vehicule aveau urme de uzură (elemente crăpate/lipsă, geamuri sparte, podea înfundată, şuruburi slăbite, linoleum dezlipit şi îndoi, scaune deteriorate, unele cu tapiţeria ruptă, uzată, neigienizată, îmbâcsită de praf, mânere lipsă, rupte, fără protecţie, scaune cu structură din lemn exfoliată, podea cu aplicaţii suplimentare de linoleum, ceea ce prezintă pericol de împiedicare, geamuri cu inscripţii (făcute de pasageri) cu marker permanent, care nu pot fi curăţate, cu burdufe deterioarate neigienizate corespunzător, vandalizate interior/exterior (tip graffiti), barele de susţinere având protecţia de poliuretan ruptă).

ANPC a descoperit utilizarea pentru igienizarea a unor materiale (cârpe, mopuri etc.) insalubre, a unor chiuvete pentru igienizarea materialelor cu rugină şi praf în exces, iar clădirea este deteriorată, aflată într-o stare avansată de degradare (ex: bucăţi de tavan lipsă, pereţii şi podeaua deteriorate, cu denivelări, căi de acces deteriorate etc.), potrivit agerpress.