Protest în fața STB, după gestul de răzbunare al conducerii. 222 de șoferi și vatmani au fost concediați din cauza grevei din ianuarie

Protest în fața STB, după gestul de răzbunare al conducerii. 222 de șoferi și vatmani au fost concediați din cauza grevei din ianuarieMetrou. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Un nou protest va avea loc la sediul STB, după ce conducerea instituției s-a răzbunat pe angajați pentru greva spontană care a avut loc la începutul anului 2022. Pe atunci, angajații au cerut demisia directorului general Adrian Criț și majorări salariale, însă gestul se pare că a nemulțumit conducerea STB, care a lăsat fără loc de muncă, în Săptămâna Patimilor, nu mai puțin de 222 de șoferi și vatmani.

Confederația Sindicatelor Democratice din România (CSDR) a anunțat că susține manifestația care va avea loc joi, la sediul STB, împotriva concedierii celor 222 de angajați de către conducerea STB. Reprezentanții confederației acuză că astfel de forme de reacție „anacronice” nu-și au locul într-un stat de drept și că șefii STB au vrut să se răzbune pe greva organizată în luna ianuarie 2022.

Greva din ianuarie a fost o reacție la umilința suportată de angajații STB de a lucra în condiții precare de muncă, asumându-și în fiecare zi riscul de a face accidente datorită parcului de mijloace de transport învechit și uzat, punându-și viața lor și a pasagerilor în pericol, insuficient plătiți și obligați să suporte șicanele unei conduceri agresive nedispuse la dialog în scopul rezolvării problemelor cu care se confruntă”, a explicat CSDR, într-un comunicat de presă.

Protest în fața STB, după ce 222 de angajați au fost concediați

Conducerea STB, deranjată de manifestațiile care au fost organizate în luna ianuarie 2022, când șoferii cereau majorarea salariilor și demisia lui Adrian Criț, a hotărât să concedieze 222 de șoferi și vatmani chiar în Săptămâna Patimilor, gestul fiind catalogat drept unul necreștin.

Mai mult decât atât, decizia luată de conducerea STB reprezintă, potrivit CDSR, „cel mai mare abuz, din ultimii ani, îndreptat împotriva mișcării sindicale”.

Faptul că STB și-a permis să concedieze angajații ca urmare a unor proteste aduce aminte de „perioadele de tristă amintire în care sindicatele erau ostracizate, pedepsite, interzise și scoase în afara legii”.

CSDR face apel la susținerea libertății cetățeanului

„Confederația Sindicatelor Democratice din România protestează, în cel mai categoric mod, față de reacția conducerii STB și va solicita Guvernului României să acționeze pentru respectarea principiilor statului de drept și impunerea dialogului social ca singura formă democratică de rezolvare a problemelor și tensiunilor sociale.

Confederația Sindicatelor Democratice din România va informa și va solicita sprijin partenerilor internaționali la care este afiliată și va solicita intervenția Organizației Internaționale a Muncii.

Asemeni lucrătorilor STB angajații, care asigură transportul local în toate localitățile României, se confruntă cu aceleași probleme. Cunoaștem problemele lor, le suntem alături în toate demersurile legale pe care le vor întreprinde.

Facem un apel la unitate și solidaritate organizațiilor noastre membre pentru a reacționa puternic față de acest abuz care pune în pericol esența statului de drept: libertatea cetățeanului de a protesta în fața abuzurilor angajatorilor și a instituțiilor statului”, se arată în comunicatul emis de CSDR.

Ne puteți urmări și pe Google News