Capitala e paralizată. Greva angajaților STB continuă. Încă o zi de coșmar pentru bucureșteni

Capitala e paralizată. Greva angajaților STB continuă. Încă o zi de coșmar pentru bucureșteniSursa: INQUAM_Octav_Ganea

Încă o zi de coșmar pentru bucureșteni. Angajații Societății de Transport București (STB) continua și vineri. Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, dădea asigurări joi, 20 ianuarie, că angajații își vor relua lucrul, iar bucureștenii nu vor avea de suferit.

Deși instanța a decis suspendarea grevei  angajaților STB și reluarea activității de către șoferi, vineri dimineața niciun tramvai, troleibuz sau autobuz nu a ieșit pe traseu.

Mihai Trancă, sindicalist al șoferilor STB, a a declarat că greviștii cer demisia directorului general al STB, Adrian Criț.

Ei acuză pe acesta că nu ar vrea să înceapă discuțiile pentru contractul colectiv de muncă. Și cer imperativ majorări salariale de 200 de lei. Salariul mediu al unui șofer STB este 4.100 - 4.200 de lei.

De cealaltă parte, directorul companiei care aparține primăriei generale spune că nu refuză discuțiile pentru noul contract colectiv de muncă. Dar că acestea nu pot avea loc în acest moment, deoarece primăria nu a stabilit bugetul pentru acest an. Fără un buget, nu se pot face calculele necesare.

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a ajuns vineri dimineață la sediul STB pentru a discuta cu greviștii.

Nicușor Dan a promis că se trezește și merge la STB

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, declara joi seara că este destul de optimist în privinţa faptului că angajaţii STB îşi vor relua vineri activitatea, menţionând că executori judecătoreşti le vor comunica acestora hotărârea instanţei referitoare la faptul că greva este ilegală.

"Eu mâine dimineaţă (vineri-n.r) la ora 6.00 voi fi la STB. Mâine dimineaţă de la ora 6.00 executorii judecătoreşti vor pleca de la STB către autobaze, depouri. Sunt destul de optimist că nu vom fi într-o situaţie de inconştienţă colectivă, menţinând aceeaşi deschidere pentru a avea un dialog civilizat, pe tot ce înseamnă probleme din STB, cu reprezentanţi legitimi, şi nu politici ai oamenilor de acolo", a spus Nicuşor Dan, pentru TVR 1.

Primarul a făcut apel la responsabilitate, dar şi la "spiritul de conservare", subliniind că potrivit hotărârii pronunţate de instanţă angajaţii STB trebuie să îşi reia activitatea. Cei care nu fac acest lucru săvârşesc o infracţiune, a adăugat el.

"Avem o hotărâre a instanţei, care a spus că această grevă este ilegală şi a spus că trebuie reluată activitatea. Este o hotărâre a instanţei care poate fi atacată cu apel, dar până atunci este executorie. Dacă sunt şoferi şi vatmani care se uită la noi, îi sfătuiesc să se consulte cu un avocat, şi nu cu liderul de sindicat, care îi minte şi le spune că nu e executorie până la apel.  Un executor judecătoresc, care are un rol de autoritate de comunicare şi de îndeplinire a hotărârii judecătoreşti, se va prezenta la autobază şi depou şi va înştiinţa oficial că există această hotărâre executorie şi că cine nu o respectă săvârşeşte o infracţiune, în mod individual. Nu mai suntem în contextul de azi dimineaţă, în care nişte oameni au putut să pretexteze că este un protest spontan, individual", a precizat edilul-şef.

Nicuşor Dan a menţionat că au existat discuţii, anterior declanşării protestului, între consiliul de administraţie şi liderii de sindicat, iar aceştia au solicitat schimbarea din funcţie a directorului general "fără să aducă argumente". El a contrazis afirmaţiile conform cărora nu ar fi vorba despre o grevă, ci despre un protest spontan.