Un nou val de praf saharian în România. Care sunt zonele afectate de enervantul fenomen

Un nou val de praf saharian în România. Care sunt zonele afectate de enervantul fenomen Praf saharian. Sursa foto Arhiva EVZ

Administrația Națională de Meteorologie(AMM) a anunțat că un nou val de praf saharian va ajunge deasupra României, începând de marţi seară. Cele mai afectate vor fi regiunile vestice şi sud-vestice.

„În perioada 21 – 22 mai, circulaţia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, peste sud-estul Europei”, a transmis, marţi, ANM.

Un nou val de praf saharian ajunge în România

Meteorologii au anunțat că marţi seară şi în cursul nopţii de marţi spre miercuri (21/22 mai) această masă de aer va fi prezentă şi deasupra României, în special peste regiunile vestice şi sud-vestice. „Miercuri (22 mai) va mai fi prezentă peste nord-vestul, centrul şi sudul României. Ca urmare a ploilor prognozate în ţara noastra, în următoarele 48 de ore, depunerile de praf vor putea fi observate în zonele şi în intervalele menţionate mai sus”, a mai transmis ANM.

Praf saharian

Praf saharian. Sursa foto: 243666928 © Miguel Perfectti | Dreamstime.com

Prognoza meteo pentru următoarea perioadă

În săptămâna 20 – 27 mai, temperatura medie a aerului se va situa peste mediile multianuale în jumătatea de nord a teritoriului, în timp ce în rest regimul termic va fi uşor sub cel normal pentru această perioadă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În săptămâna 27 mai – 3 iunie, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de normele climatologice ale perioadei în cea mai mare parte a ţării, posibil uşor mai ridicate în vest, nord şi local în centru. Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în majoritatea regiunilor, dar mai ales în zonele de deal şi de munte.

Praf saharian

Praf saharian. Sursa foto Pixabay.

Vremea în iunie

În săptămâna 3 – 10 iunie, mediile valorile termice se vor situa peste normele climatologice ale perioadei la nivelul întregii ţări. Regimul pluviometric va fi deficitar în toată ţara, dar mai ales în regiunile sudice şi estice.

În săptămâna 10 – 17 iunie, mediile valorilor termice se vor situa uşor peste mediile climatologice ale perioadei la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile sudice şi estice. Regimul pluviometric va fi uşor deficitar local în sudul şi estul teritoriului şi apropiat de cel specific pentru această perioadă în rest.