Prognoza meteo actualizată. Vremea se schimbă brusc. Ploi, vijelii și grindină

Prognoza meteo actualizată. Vremea se schimbă brusc. Ploi, vijelii și grindină Vijelii. Sursa foto: Arhiva EVZ

Meteorologii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo actualizată pentru zilele ce vor urma, iar aceasta nu aduce deloc vești îmbucurătoare.

Vremea va fi caracterizată de fenomene meteo extreme și de instabilitate atmosferică.

Prognoza meteo. Ploi puternice și vijelii

Meteorologii avertizează asupra unui val de ploi, furtuni și grindină care va afecta diverse regiuni ale țării.

În perioada următoare, vom experimenta temperaturi de vară combinate cu fenomene meteo extreme, cu excepția zonelor din sud, unde temperaturile vor fi mai scăzute decât normalul pentru această perioadă a anului.

Ne puteți urmări și pe Google News

În perioada următoare, instabilitatea atmosferică va fi caracterizată de înnorări accentuate, averse torențiale și descărcări electrice în Oltenia, Banat și Crișana, pe alocuri în Transilvania și Maramureș, și izolat în restul regiunilor.

Pe perioade scurte sau prin acumulare, cantitățile de apă vor atinge în general 15-20 l/mp, iar local vor depăși 40 l/mp, existând și posibilitatea apariției de grindină.

Ploaie

Ploaie. Sursa foto: dreamstime.com

După cum arată prognoza meteo a ANM, vântul va sufla cu intensitate în sudul Banatului și în regiunea Carpaților Meridionali, unde rafalele vor depăși, în general, viteze de 60-70 km/h.

Temperaturi continuă să crească

Cu toate acestea, valorile termice vor continua să urce în termometre. Acestea cresc de la o zi la alta, iar marți, spune directoarea ANM, vom înregistra temperaturi care vor depăși 25 de grade în majoritatea regiunilor țării.

Elena Mateescu a menționat că fenomenele de instabilitate atmosferică vor deveni mai intense și mai răspândite, în special marți după-amiază, miercuri și joi.

În această perioadă, se vor înregistra averse torențiale puternice în majoritatea regiunilor.

De asemenea, vântul se va intensifica, atingând viteze de 60-70 de kilometri pe oră în timpul averselor, uneori chiar mai mari, în special în sudul, centrul și estul țării.

cer înnorat

Cer noros. Sursa foto: Arhiva EVZ

Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni

Săptămâna 20-27 mai 2024

În cea mai mare parte a țării, temperatura aerului va fi în concordanță cu mediile specifice acestei perioade.

Cantitățile de precipitații în regiunile sud-estice vor fi în general în limitele normale pentru această perioadă, în timp ce în jumătatea de vest a țării se va înregistra un exces de precipitații.

Prognoza meteo pentru săptămâna 27 mai - 3 iunie 2024

Valorile medii ale temperaturii aerului vor fi în apropierea mediilor multianuale în întreaga țară.

Cantitățile de precipitații vor fi, în general, în concordanță cu cele specifice pentru această perioadă în majoritatea regiunilor.

Săptămâna 3-10 iunie 2024

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste normele climatologice ale perioadei la nivelul întregii țări.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval în majoritatea regiunilor.

Săptămâna 10-17 iunie 2024

Valorile termice vor fi ușor peste mediile multianuale în regiunile sudice și estice, apropiindu-se de normele climatologice ale perioadei în celelalte zone.

În ceea ce privește cantitățile de precipitații, se va înregistra un ușor deficit în special în sudul și sud-estul țării, iar în restul teritoriului acestea vor fi apropiate de normele specifice pentru acest interval, conform informațiilor furnizate de ANM.