Fostul director al Direcţiei Generale Politici Industriale şi Mediul de Afaceri din Ministerul Economiei, Gabriel- Răsvan Toader, a fost trimis în judecată la începutul acestei luni pentru una dintre cele mai inedite șpăgi din istoria DNA.

Demnitarul este acuzat că a primit mită 48 de metri cubi de beton, în valoare totală de 14.461,36 lei. „Evenimentul zilei” prezintă detalii din rechizitoriul DNA și povestea acestei mite penibile.

Totul începe în 2011, atunci când Stelian- Vlăduţ Tulcan, director al firmei West Petrol Rafinare, a apelat la o amică pentru a interveni la Ministerul Economiei. „Pila” sa era Argentina-Carla Postolache, angajată la societatea „Total Strada”, și prezentată de procurorii DNA drept o „persoană cu multiple relaţii la nivel guvernamental”.

Informații din minister

Una dintre afirmațiile ei făcute într-o discuție interceptată de DNA este relevantă: „atunci când ai o problemă într-o societate şi cunoşti o persoană care lucrează într-un minister, te duci la acea persoană pentru a-ţi procura informaţiile necesare”.

Tulcan avea nevoie de un aviz prin care societatea West Petrol Rafinare să fie autorizată ca antrepozit pentru producţia de produse energetice (păcură) din prelucrarea reziduurilor minerale.

Firmei i se revocase autorizația pentru antrepozitul la Chișineu-Criș (Arad), și solicita eliberarea pentru localitatea Apateu (Arad). Este momentul în care afaceristul îi cere complicei sale să intervină la director, și-i cere să-i intermedieze o întâlnire pentru a-i „spune ce și cum …”. „Mi-a spus să stau liniștită că suntem, ne, ne ajută,” îi povestea Postolache.

Amiciție importantă

În discuțiile telefonice, Toader era denumit “prietenul nostru ăla important, cel mai important”.

Cei implicați au fost înregistrați atunci când stabileau livrarea betonului și turnarea acestuia la fundaţia unei pensiuni din apropierea localităţii Ghiroda (Timiș). Contravaloarea betonului și a transportului a fost plătit de societatea West Petrol Rafinare. Niciunul dintre cei implicați în acest dosar nu au reconoscut acuzațiile DNA.

Pe 16 iulie, directorul Toader a fost arestat pentru 30 de zile de Tribunalul Bihor. La fel și complicii săi, Stelian Tulcan și ”pila” de la minister, Carla Postolache. Ei au fost trimiși în judecată în urmă cu trei săptămâni.

STENOGRAME „VORBESC EU CU O STAȚIE DE, CU CINEVA DE LA STAȚIA DE BETON ȘI TRIMITEM”

Pe 23 mai 2012, ora 14.52, Argentina-Carla Postolache l-a anunțat pe Stelian-Vlăduţ Tulcan despre prețul avizului. Era vorba de “niște beton”.

Carla Postolache: Răsvan Toader îl cheamă. Vezi că-i director! Spune-i domnu’ director!

Stelian-Vlăduț Tulcan: Am înţeles!

Postolache: Aşa, deci vrea să se vadă cu tine mâine să bea o apă, un suc…

Tulcan: Aşa, aşa şi vreau şi eu.

Postolache: O dată. Şi doi, mai are o temă, e undeva la Timișoara şi vrea să ştie dacă pute… poţi să-l ajuţi cu nişte beton.

Tulcan: Am înţeles, da discutăm mâine să vedem exact despre ce-i vorba.

Postolache: Nu poţi să-l suni azi să-l întrebi de beton, măcar, să iei tema să vezi dacă, ce vrea şi…

Tulcan: Şi cu domnu’ director pot să discut ce-am avut noi înainte, nu?

Postolache: Păi, da. Sigur.

Tulcan: Şi el îi şefu’ la băiatul ăla, nu?

Postolache: Deci, el e cel care semnează!

Tulcan: Am înţeles! No, bun. Rămâne atunci să-l sun la telefon acuma.

Pe data de 23mai 2012, ora 17.59, Gabriel- Răsvan Toader și Stelian-Vlăduţ Tulcan stabilesc când să vină betonul.

Răsvan Toader: Păi, eu sunt aicea la pensiune la mine…

Stelian Tulcan: Aşa.

Toader: Şi văd că băieţii nu ştiu nimic.

Tulcan: Nu, eu am trimis..

Toader: Carla-mi spusese că…

Tulcan: Nu, nu, nu, eu, de exemplu, am vorbit, am trimis maşina încolo ca să vă duc, să veniţi la mine la hotel, la Arad, la Chișineu- Criș.

Toader: Aaa! Păi, şi ăia şapte, opt metri de beton, cine- i trimite?

Tulcan: Păi nu ştiu, că eu n-am, nici n-am apucat să discutăm noi la telefon. Vi-i trebe astăzi sau pe când vi-i trebe?

Toader: Păi, azi, mâine, poimâine, cât mai repede, că plouă aicea.

Tulcan: Aia discutăm mâine, şi văd, pot să trimit, vorbesc eu cu o staţie de… cu cineva de la staţia de beton şi trimitem.

Pe data de 6 iunie 2012, Răsvan Toader are o altă discuție cu Stelian Tulcan și îi mai cere beton.

Stelian Tulcan: Alo! Răsvan

Toader: Comandante?

Tulcan: Ziceţi! Toader: Mai trimite…A, mai trimite 20 de metri cubi de ciment acolo. Te rog eu! Că cică încep ploile şi până vine ăla…Şi decontez eu la București dacă…