Evenimentul Zilei > International > Povestea unei FETIȚE din GERMANIA, BATJOCORITĂ LUNI în șir de colegii MUSULMANI
Povestea unei FETIȚE din GERMANIA, BATJOCORITĂ LUNI în șir de colegii MUSULMANI

Povestea unei FETIȚE din GERMANIA, BATJOCORITĂ LUNI în șir de colegii MUSULMANI

Batjocura la care a fost supusă de către colegi musulmani o elevă evreică din Berlin a stârnit reacții virulente în Germania.

Josef Schuster este de obicei un om cumpătat. Bărbatul în vârstă de 64 de ani este președintele Consiliului Central al Evreilor din Germania și în relația cu presa apare adesea ca un om foarte rutinat. Cazul actual, însă, l-a șocat pe acest doctor în medicină internă. Într-o școală primară din Berlin, o fetiță evreică a fost luni în șir șicanată de colegii ei musulmani. În dialog la Deutsche Welle, Schuster consideră că vina aparține mai ales mediului în care trăiesc acești copii musulmani:

„Un lucru trebuie să ne fie limpede. Niciun copil și niciun tânăr nu se naște antisemit. Asta înseamnă că aceste opinii copiii le-au auzit de undeva. De regulă este casa părintească, respectiv moscheea – unde iarăși nu se duc singuri – iar acolo ascultă predicile imamilor. Acești imami evident că nu au înțeles sau nu vor să înțeleagă ceea ce considerăm a fi un consens și valori sociale.”

Și nu este singurul caz cu circumstanțe asemănătoare petrecut în ultimele luni. Potrivit Oficiului Antidiscriminare din Berlin, doar în capitala Germaniei, anul trecut au fost înregistrate 12 incidente asemănătoare indiferent de păturile sociale, scrie Flux24.

Organizațiile musulmane trebuie să ia măsuri

Nu există date statistice oficiale privind apartenența religioasă a făptașilor. Cu toate acestea, Josef Schuster e de părere că organziațiile musulmane ar trebui să întreprindă ceva, „pentru ca în moschei să se predice acele valori asupra cărora am căzut de acord că sunt necesare pentru conviețuirea noastră în Germania. Imamii care nu sunt dispuși la aceasta și-au compromis total posibilitatea de a-și exercita funcția în Germania”.