Evenimentul Zilei > International > Portugalia suspendă și ea administrarea vaccinului AstraZeneca. România, nu
Portugalia suspendă și ea administrarea vaccinului AstraZeneca. România, nu

Portugalia suspendă și ea administrarea vaccinului AstraZeneca. România, nu

Portugalia a decis la rândul său luni să suspende administrarea vaccinului de la AstraZeneca împotriva COVID-19, mergând pe urmele mai multor ţări după raportarea unor efecte secundare "grave, dar rare", potrivit directorului general al Sănătăţii, Graça Freitas, notează AFP.

Portugalia a decis la rândul său luni să suspende administrarea vaccinului de la AstraZeneca împotriva COVID-19, mergând pe urmele mai multor ţări după raportarea unor efecte secundare „grave, dar rare”, potrivit directorului general al Sănătăţii, Graça Freitas, notează AFP.

Decizia a fost luată „ca măsură de precauţie”, în aşteptarea instrucţiunilor din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA), a precizat ea.

Autoritatea europeană de reglementare va ţine joi o reuniune specială pentru a decide dacă sunt „necesare” măsuri în legătură cu vaccinul, după ce mai multe ţări, printre care Franţa şi Germania, au suspendat utilizarea acestuia ca măsură de precauţie din cauza temerilor legate de formarea unor cheaguri de sânge, fără legătură dovedită până în prezent.

Mai multe state europene au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca

La rândul său, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a estimat luni că ţările ar trebui să continue vaccinarea cu serul anti-COVID-19 de la AstraZeneca şi va convoca marţi grupul său de experţi pentru a studia siguranţa vaccinului.

Portugalia a administrat deja aproximativ 400.000 de doze din acest vaccin şi are în stoc alte 200.000, a făcut cunoscut într-o conferinţă de presă responsabilul programului de vaccinare, Henrique Gouveia Melo, mai scrie France Presse

România continuă vaccinarea cu AstraZeneca. Autoritățile ignoră reacțiile adverse

România continuă vaccinarea cu AstraZeneca, decizia fiind luată de CNCAV, chiar dacă autoritățile din mai multe state europene au decis să suspende imunizarea cu acest produs.

România va continua vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca. Deși mai multe state europene au decis să suspende procedura de vaccinare cu acest tip de vaccin din cauza posibilelor problem pe care le cauzează.

Autorităţile au decis, luni seară, continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19. Este vorba despre serurile care au fost autorizate până în acest moment la nivel european.

„În urma analizării rapoartelor de reacţii adverse înregistrate în România, a motivării deciziilor celorlalte ţări, a evenimentelor raportate la nivel internaţional, dar şi a recomandărilor autorităţii de reglementare de la nivel european, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), reprezentanţii din cadrul instituţiilor mai sus menţionate au decis continuarea campaniei de vaccinare în România cu toate vaccinurile împotriva COVID-19 autorizate în momentul de faţă la nivel european”, precizează CNCAV.

Luni seara a avut loc o şedinţă extraordinară la care au participat reprezentanţii Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Ministerului Sănătăţii, Institutului Naţional de Sănătate Publică şi ai Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

Discuțiile au vizat analizarea evenimentelor înregistrate la nivel european legate de vaccinul produs de compania AstraZeneca. Aceasta, ca urmare a raportării cazurilor cu tulburări de coagulare la persoane imunizate cu acest tip de vaccine. Informația este prezentată într-un comunicat de presă al CNCAV.