Evenimentul Zilei > International > Doi POLIȚIȘTI au fost demiși, după ce au MINȚIT că au urcat pe EVEREST
Doi POLIȚIȘTI au fost demiși, după ce au MINȚIT că au urcat pe EVEREST

Doi POLIȚIȘTI au fost demiși, după ce au MINȚIT că au urcat pe EVEREST

Doi ofițeri de poliție au fost demiși după ce o anchetă a descoperit că anunțul lor privind cucerirea vârfului Everest era fals.

Dinesh și Tarakeshwari Rathod au susținut că sunt primul cuplu de indieni care au ajuns pe Everest, anul trecut, au arătat poze cum că ar fi urcat cu succes pe vârful de 8.850 de metri.

Dar poliția din statul Maharashtra a confirmat, luni, că cei doi au trucat fotografiile, pentru a arăta că ascensiunea lor s-a încheiat cu succes, în 23 mai. Ancheta lansată după ce afirmațiile celor doui au fost puse sub semnul întrebării de către alpiniști.

Comisarul Sahebrao Patil a declarat pentru o agenție de presă preluată de BBC că acel cuplu „a publicat informații false” și „ a dezonorat departamentul de poliție din Maharashtra”.

Nu este clar deocamdată dacă cuplul va fi pus sub acuzare.

Autoritățile nepaleze au impus, anul trecut, o interdicție de 10 ani de alpinism pentru un cuplu care a susținut, în mod fraudulos, că a ajuns pe Everest.

Departamentul de turism din țară a certificat inițial ascensiunea, dar și-a schimbat decizia, după încheierea unei investigații.

(Sursa foto: BBC)

Domnul și doamna Rathod au declarat, inițial, jurnaliștilor că pozele lor sunt reale. Dar un alpinist din orașul sudic indian Bangalore, Satyarup Sidhantha, a spus presei ulterior că pozele prezentate de familia Rathod ca „dovezi” ale asecensiunii lor erau, de fapt, ale lui.

Suspiciunile s-au intensificat în jurul lor, din cauza perioadei mari de timp care ar fi trecut din ziua în care familia Rathod ar fi ajuns pe vârf și conferința de presă în care anunțau realizările.

Se pare că cei doi nu ar fi putut ajunge atât de repede pe vârful muntelui și apoi să coboare în tabăra de la bază, iar fotografiile îi arătau în costume de culori diferite și încălțăminte diferită, în timpul urcării.

Mulți dintre cei care au ajuns la 8.848 de metri au continuat, apoi, cu cariere de speakeri motivaționali sau autori. Alpinismul este o sursă majoră de venituri pentru nepalezii săraci.

Mai mult de 450 de oameni, printre care 250 de străini, au urcat pe Everest, în timpul primăverii, anul trecut, după doi ani cu vreme proastă (înrăutățită și de cutremurul din Nepal din 2015) care a făcut ca cele mai multe încercări de urcare să fie abandonate.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: