Evenimentul ZileiActualitatePoliţia suspendă folosirea gloanţelor de cauciuc

Poliţia suspendă folosirea gloanţelor de cauciuc

Poliţia suspendă folosirea gloanţelor de cauciuc
Poliţia a anunţat suspendarea folosirii muniţiilor controversate care au cauzat grave răniri la ochi la mai mult de 200 de manifestanţi.

Criza socială fără precedent care a cutremurat Chile timp de o lună, s-a soldat cu 22 de morţi, dintre care 5 ca urmare a intrvenţiei poliţiei şi mai mult de 2.000 de răniţi. Printre aceştia din urmă, sunt circa 200 de chilieni răniţi la ochi pe punctul de a-şi pierde vederea, în urma lovirii cu gloanţe de cauciuc şi care au devenit simbolul represiunii poliţiei, act denunţat de mai multe organizaţii pentru drepturile omului.

Duminică, preşedintele chlilian, Sebastian Piñera, a condamnat pentru prima oară violenţa poliţiei şi a promis că autorii nu vor scăpa nepedepsiţi.

„Ca o măsură de precauţie, a fost dat ordin de a suspenda folosirea acestor muniţii neletale” la demonstraţii, a declarat directorul general al poliţiei, Mario Rozas.

Poliţia afirmă că muniţia este din cauciuc, dar, potrivit unui studiu al Universităţii din Chile, sunt constituite din 20% cauciuc şi 80% siliciu, sulfat de bariu şi plumb, ceea ce le face grele cât o roată de skateboard.

În urma unei anchete interne, care a dezvăluit „discrepanţe” cu informaţiile furnizate de societatea care vinde aceste muniţii, ele pot fi folosite la demonstraţii doar ca „măsură extremă şi exclusiv pentru autoapărare, atunci când e vorba de un pericol iminent de moarte, a spus Rozas, potrivit Le Figaro.


Accesează: