Evenimentul Zilei > Actualitate > Poliția, pusă la plată! Polițistul-agresor a fost, în sfârșit, condamnat
Poliția, pusă la plată! Polițistul-agresor a fost, în sfârșit, condamnat

Poliția, pusă la plată! Polițistul-agresor a fost, în sfârșit, condamnat

Un bărbat din Pitești, victimă a unui polițist, care l-a bătut până i-a rupt piciorul, și-a găsit dreptatea în instanță abia după 12 ani de procese și plângeri penale.

Un bărbat și-a găsit dreptatea în instanță, în fața unui polițist care l-a agresat, abia după 12 ani de procese. Polițistul a primit o condamnare la trei ani de închisoare cu suspendare pentru agresiune. În plus, el va trebui să plătească victimei sale, un bărbat din Pitești, suma de 100.000 de lei, sub formă de daune.

Hotărârea a fost dată la Curtea de Apel Pitești și a rămas definitivă. Agentul de poliție a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare și la plata unor daune de 100.000 de lei. Suma o va împărți cu Inspectoratul de Poliție Argeș. Aceasta deoarece minuta sentinței a fost rătăcită la Biroul Poliției Rutiere, iar IPJ nu a mai putut să o atace.

Incidentul s-a petrecut în 2009

Incidentul pentru care a fost condamnat polițistul s-a petrecut în urmă cu aproape 12 ani, în septembrie 2009. S-a întâmplat după ce victima, Răzvan Laurenţiu Constantinescu, din Pitești a făcut scandal cu o altă persoană. Aceasta din urmă a solicitat intervenția polițiștilor care, ajunși la fața locului, au încercat să-l legitimeze. Cum piteșteanul a refuzat, agenții au folosit gaz iritant împotriva sa și l-au urcat în dubă, transportându-l la o secție de poliție

Aici el ar fi fost luat la bătaie de unul dintre polițiști, după care a primit o amendă pentru scandal. Bătut și amendat, Răzvan Laurenţiu Constantinescu a continuat să-i injure pe polițiști, iar aceștia l-au readus la secție. Ulterior el a fost preluat de familie și transportat la spital pentru îngrijiri. Medicii au constatat o fractură de femur.

Victima și-a găsit dreptatea după 12 ani

Conform raportului de expertiză medico-legală, piteșteanul a avut nevoie de 120 de zile de îngrijire medicală. În acest timp el a suferit şi o intervenție chirurgicală, fiindu-i implantată în picior o tijă metalică. Comisia superioară medico-legală a stabilit că bărbatul nu şi-ar fi putut fractura femurul în cădere, ci doar în urma unor lovituri primite de la cineva, după cum informează jurnaluldearges.ro

Chiar și așa, procurorii argeșeni au dispus neînceperea urmăririi penale împotriva polițiștilor chiar şi după ce bărbatul a contestat actul în instanţă. Piteşteanul a strămutat dosarul la Parchetul Tribunalului Vâlcea, motivând că la Argeș nu mai sunt întrunite condițiile unei bune urmăriri penale.

În 2016, Răzvan Laurenţiu Constantinescu a câștigat la CEDO daune morale în sumă de 12.000 de euro pentru că nu a avut parte de un proces corect. În acest context, și instanța românească a dispus refacerea urmăririi penale. După reluarea cercetărilor și judecata cauzei, agentul care l-a bătut pe piteştean, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare și plata unor daune de 100.000 de lei, în solidar cu IPJ Argeș.

Hotărârea a fost dată la Curtea de Apel Pitești și a rămas definitivă.