PNL îl susține condiționat pe Marcel Boloș. Ministrul a primit recomandări clare de la partid

PNL îl susține condiționat pe Marcel Boloș. Ministrul a primit recomandări clare de la partid Ministrul de Finanțe Marcel Boloș Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Europarlamentarul Rareș Bogdan se declară nemulțumit de activitatea ministrului Finanțelor Publice, Marcel Boloș. El îi recomandă să se comporte ca un „liberal responsabil” și să propună măsuri care să nu afecteze mediul de afaceri și capitalul privat pentru atingerea țintei de deficit bugetar. Comisia Europeană a avertizat că va suspenda fondurile europene dacă România nu ia măsuri fiscale pentru reducerea deficitului bugetar.

PNL nu va propune schimbarea lui Marcel Boloș din funcția de ministru al Finanțelor și nici nu-l va da afară din partid. În schimb îi solicită să se comporte ca un liberal responsabil, iar nu ca un contabil.

„Nu-l dăm afară pe domnul Boloş, îl rugăm doar să fie liberal”, a afirmat Rareş Bogdan.

Rareș Bogdan a făcut aceste comentarii în contextul negocierilor pe care le poartă ministrul Finanțelor cu Comisia Europeană pe măsurile ce vor trebui adoptate în vederea reducerii deficitului bugetar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficialii de la Bruxelles au avertizat că vor suspenda fondurile europene destinate țării noastre, inclusiv cele alocate prin PNRR, în cazul în care nu va fi redus deficitul bugetar.

Executivul european a arătat că România are nevoie de măsuri de corecție bugetară, respectiv majorări de taxe și impozite, pentru a se încadra în limitele asumate.

Astfel măsuri nu sunt pe placul unor politicieni PNL, care simt că își vor pierde voturi, în perspectiva alegerilor de anul viitor. Cu atât mai mult cu cât, liberalii și-au îndepărtat mare parte din electoratul de dreapta aducând PSD la guvernare.

PNL nu este de acord că taxe mai mari

În acest context, Rareș Bogdan a declarat că PNL nu va accepta distrugerea capitalului românesc și a proprietății private. El i-a cerut ministrului de FInanțe să pună pe masa coaliției un program de reforme mai puţin nocive.

„I-am spus lui Marcel Boloş să nu se comporte ca un contabil, să se comporte ca un liberal responsabil. El este un liberal, este român, ştie interesul national al României, cunoaşte relaţiile noastre cu Comisia, ce se poate negocia sau nu. Și nu cred că metoda elicopterul în care îi afectăm pe toți şi facem un talmeş-balmeş este una sănătoasă”, a spus Rareş Bogdan la Prima News.

Politicianul PNL susține că acest punct de vedere este împărtășit și de alți membri de partid din teritoru. Ca și el, spune Rareș Bogdan, aceștia nu sunt de acord cu măsuri fiscale ce vor afecta proprietatea privată și capitalul românesc.

„Nu vom acepta aşa ceva, cu toate riscurile din lume şi cred că trebuie să ne punem la masă, după această săptămână toridă şi să vedem care sunt măsurile cele mai puţin nocive”, a mai spus Rareş Bogdan.

Comisia Europeană cere măsuri de corecție fiscală

Comisia Europeană a avertizat că ar putea suspenda fondurile europene pentru România dacă nu vor vedea o reducere consistentă a deficitului bugetar. Oficialii de la Bruxelles au acceptat să amâne declanșarea procedurii, după negocieri cu Bucureștiul, însă condiționat.

Guvernul condus de Marcel Ciolacu trebuie să ia măsuri pentru reducerea deficitului până la finalul anului. Chiar dacă ținta asumată inițial va fi depășită, Comisia Europeană dorește să vadă că se fac eforturi pentru a o diminua.

Executivul european cere ca deficitul bugetar din 2023 să fie redus, în raport cu cel de anul trecut, urmând ca anul viitor să aibă loc o scădere și mai consistentă.

Pentru aceasta, Bruxelles-ul a cerut ca Guvernul să adopte și măsuri fiscale de corecție structurale, care să dea o traiectorie descendentă deficitului. Este vorba despre creșteri de taxe și anularea unor facilități care trebuie să se regăsească în veniturile realizate de stat.