Evenimentul Zilei > Politica > PMP a adoptat o rezoluţie prin care îşi asumă proiectuld e ţară al lui Traian Băsescu
PMP a adoptat o rezoluţie prin care îşi asumă proiectuld e ţară al lui Traian Băsescu

PMP a adoptat o rezoluţie prin care îşi asumă proiectuld e ţară al lui Traian Băsescu

PMP a aprobat o rezoluţie prin care îşi asumă proiectul de ţară al Preşedintelui Traian Băsescu şi continuarea implementării acestuia pentru definitivarea procesului de modernizare a României şi întărire a statului de drept.

Redăm în continuare textul integral al documentului aprobat în Consiliul Executiv Naţional al partidului.

Rezoluţie

Prin prezenta rezoluţie, Mişcarea Populară îşi asumă proiectul de ţară al Preşedintelui Traian Băsescu şi modul în care acesta a fost implementat în cele două mandate ale sale.
În ultimul deceniu, prin acţiunile directe ale şefului statului, România a cunoscut o perioadă de progres social, economic, instituţional şi, într-o foarte mare măsură, chiar şi politic. Preşedintele Traian Băsescu a fost cel care a iniţiat şi susţinut multe dintre reuşitele societăţii româneşti, fiind parte integrantă a procesului de consolidare a democraţiei şi de construire a statului de drept. Justiţia independentă şi reforma Codurilor juridice, reforma în Educaţie, în piaţa muncii, orientarea corectă în politica externă, îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei faţă de 2004, organizarea la Bucureşti a celui mai important Summit NATO, întărirea societăţii civile şi reformarea foarte multor instituţii cruciale ale statului reprezintă reuşite la care Traian Băsesu a avut o contribuţie decisivă. De multe ori, chiar în ciuda rezistenţei la schimbare a unui sistem osificat pe o structură criptocomunistă.
Pentru toţi oamenii de bună credinţă şi care pun interesul naţional pe primul loc, este evident că mandatele lui Traian Băsescu au fost benefice pentru România. Cea mai mare schimbare în bine, și asta nu o poate nega nimeni, s-a produs la nivelul funcționării Justiției. Ideea că nimeni nu este mai presus de lege nu mai este un simplu slogan. Dincolo de aspectul cuantificabil prin numărul mare de dosare care privesc marea corupție sau stoparea unor practici care au sărăcit și ținut în loc România, cea mai importantă moștenire lăsată de Preşedinte Traian Băsescu este o legitimare la nivelul societății a discursului anticorupție. Or, aceasta este una dintre condiţiile reașezării societății pe baze sănătoase.
Nu trebuie neglijat nici aspectele de natură socio-economică. Preşedintele Traian Băsescu a trecut România prin cea mai grea criză economică din ultimele decenii. Cu toate acestea, la finalul celor două mandate, PIB-ul României, în termeni nominali, este dublu față de valoarea de la preluarea funcției, respectiv 596 miliarde lei în 2013 față de 289 miliarde lei în 2004. Această evoluție s-a resimțit și în gradul de prosperitate al oamenilor. Salariul mediu net a crescut, în acești ani, de la 737 lei, la 1622 lei. Dar, cel mai important, disciplina fiscal bugetară și consecvența în aplicarea unor planuri de restabilizare economică au făcut ca România să iasă cu bine din criza economică internaţională, care a îngenuncheat țări mult mai dezvoltate economic.
La capătul celor două mandate ale Preşedintelui Traian Băsescu, ţara noastră este membră cu drepturi depline a Uniunii Europene, este unul dintre cei mai importanţi membri ai Alianţei Atlanticului de Nord şi un partener extrem de important în plan internaţional în contextul geopolitic actual. Cu siguranţă, într-o altă situaţie politică, dacă Guvernul şi Puterea ultimilor ani ar fi înţeles resorturile funcţionării statului de drept, România ar fi fost astăzi parte integrantă a Spaţiului Schengen.
Toate aceste reuşite semnificative au fost realizate prin muncă, determinare şi foarte mult curaj. Rezistenţa unui sistem politic nereformat la schimbare a însemnat o luptă aproape continuă, pe care Preşedintele României a dus-o neîncetat şi pe care, într-un final, a câştigat-o. Chiar dacă asta a presupus două campanii electorale foarte dificile împotriva unor reţele politico-economice oculte, dar şi două suspendări din funcţie fără ca şeful statului să fi încălcat Constituţia. Dovada cea mai de preţ a reuşitei lui Traian Băsescu stă în votul românilor din 16 noiembrie 2014, când aceştia au ales Justiţia, statul de drept, depolitizarea instituţiilor, în detrimentul corupţiei şi aroganţei agresive a unui sistem politic care trebuie schimbat.
După 10 ani de luptă împotriva celor care au dorit să ţină ţara pe loc pentru a o spolia în continuare, după un deceniu în care au fost mulţi politicieni corupţi şi dependenţi de interese oculte care au încercat să-l vadă pe şeful statului învins, izolat şi lipsit de pârghii de acţiuni, Preşedintele Traian Băsescu rămâne un om de stat puternic, cel mai apreciat lider al României la nivel internaţional şi un partener de încredere pentru români.
Cele două mandate ale Preşedintelui Traian Băsescu reprezintă, în opinia Partidului Mişcarea Populară, o despărţire totală a României de practicile şi esenţa regimului comunist. Dincolo de condamnarea simbolică a comunismului, şeful statului a schimbat modul în care funcţionează instituţiile statului şi felul în care românii se raportează la propria ţară şi la guvernanţi. Preşedintele Traian Băsescu a fost, în tot acest timp, un factor de coagulare a energiilor pozitive care au dus la pornirea procesului de modernizare a ţării. Dacă îndrăznim să afirmăm că Româia este o democraţie şi un stat de drept, acest lucru se datorează Preşedintelui în funcţie.
Proiectul de ţară al Preşedintelui Băsescu a construit temelia unei societăţi româneşti moderne, care îşi asumă tot mai plenar valorile europene. Acest proiect nu este însă în totalitate implementat. România mai are de parcurs paşi importanţi până la a deveni ţara în care cu toţii vrem să trăim, iar reuşitele ultimilor ani nu sunt ireversibile, aşa cum s-a putut vedea la evenimentele din vara lui 2012.
De aceea, Partidul Mişcarea Populară consideră că proiectul de ţară al Preşedintelui Traian Băsescu este în continuare cea mai bună soluţie pentru o Românie europeană prosperă şi trebuie implementat până la capăt. Ultimul deceniu a însemnat câştiguri importante pentru societate care trebuie consolidate: Justiţie independentă, luptă anti-corupţie, instituţii reformate, politică externă pro-europeană şi pro-atlantistă, parteneriat cu SUA şi sprijin pentru Republica Moldova, reforme structurale în domeniile cheie ale societăţii, parteneriat cu societatea civilă şi libertate deplină pentru presă.
Mai sunt însă atâtea alte lucruri de care societatea românească mai are nevoie pe drumul modernizării: schimbarea actualei clase politice şi adaptarea sa la rigorile statului de drept, punerea în aplicare a voinţei poporului manifestate prin referendumurile din 2009 (300 de parlamentari şi Parlament unicameral), depolitizarea instituţiilor, reforma constituţională, reforma în Sănătate, reforma finanţării partidelor politice, dar şi a finanţării mass media. Toate aceste obiective sunt priorităţi ale Partidul Mişcarea Populară, singura formaţiune politică din România care îşi asumă în totalitate moştenirea Preşedintelui Traian Băsescu, valorile şi principiile promovate de acesta.
PMP consideră că Preşedintele Traian Băsescu reprezintă cea mai bună garanţie pentru continuarea procesului de modernizare a României, la toate nivelurile societăţii, şi îşi doreşte să fie un partener al şefului statului pentru îndeplinirea acestor aşteptări uriaşe ale cetăţenilor.
Partidul Mişcarea Populară ar fi  onorat ca Preşedintele Traian Băsescu să i se alăture ca partener pentru atingerea obiectivelor care privesc modernizarea României începută în urmă cu 10 ani, un proiect care este de maximă actualitate şi pe care românii l-au revendicat pe 16 noiembrie.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: