Secretele unui campion mondial la pizza. De unde vine savoarea preparatului

Secretele unui campion mondial la pizza. De unde vine savoarea preparatului Pizza. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Pizza, un preparat relativ simplu, are propriile secrete, iar cunoscătorii știu ce să facă pentru a-i da savoare. Este și cazul lui Lorenzo Collovigh, Master Chief Instructor la „Scuola della Pizza Italiana” și Campion Mondial Pizza Napoletana 2019.

Bucătarul italian și-a dezvăluit o parte din secrete la Iași. Lorenzo Collovigh a participat la evenimentul Agapa Horeca Solutions unde a făcut o demonstrație cu preparatul care i-a adus titlul mondial.

Pizza un preparat simplu cu secrete

La demonstrația făcută de Lorenzo Collovigh au asistat mai mulți bucătari/pizzeri, dar și antreprenori din domeniul Horeca. Este vorba despre cei interesați care-și doresc să afle informații noi despre ingrediente, tehnici, aluaturi etc. Bucătarul italian a explicat în ce constă savoarea unei pizza de calitate. Spre deosebire de ceea ce considerau mulți, aluatul, iar mai puțin cuptorul contează pentru a obține un preparat deosebit.

 ,,Cuptorul nu are așa o mare importanță în prepararea pizzei. Dacă ești profesionist, în schimb, într-o pizza de neuitat, modul în care lucrezi aluatul are o pondere a importanței de 80%. Pentru un aluat bun ai nevoie de cunoștințe foarte bune, ceea ce înseamnă că trebuie să studiezi”, a explicat Lorenzo Collovigh.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bucătarul a relatat că, spre deosebire de ceea ce se întâmpla în trecut, acum se pune accent pe studiu. Un bucătar pizzer trebuie să cunoască caracteristicile tipurilor de făină pe care le folosește. Astfel, în funcție de acest criteriu poate stabili tehnica potrivită de preparare pentru pizza.

„Acum 30 de ani nu se punea foarte mare importanță pe partea de studiu, dar acum este important să cunoști tipurile de făină, caracteristicile acestuia. Apoi, trebuie știut că aceste tipuri de făină au diferite tipuri de maturare, de aceea este important să aplicăm timpii corecți pentru a avea o pizza bună, ușor digerabilă, cu un adaos foarte mic de drojdie”, a declarat Lorenzo Collovigh pentru Ziarul de Iași.

Lorenzo Collovigh

Lorenzo Collovigh Sursa foto: Ziarul de Iași

Campionul mondial își dezvăluie secretele

Lorenzo Collovigh a povestit că pe lângă făină, o pizza de calitate trebuie să conțină și alte ingrediente. De asemenea, este important ca cel ce o prepară să aibă cunoștințe de tehnică și pasiune

„Pe lângă pasiune, pentru o pizza excelentă trebuie să ai următoarele: o făină de calitate, multe cunoștințe tehnice,un suc de roșii și mozarella de foarte bună calitate”, a mai spus bucătarul. 

Campionul mondial a dezvăluit din secretele sale unor bucătari aflați la început de drum, în acest domeniu. El a vorbit despre ceea ce le spune cursanților care vor să afle cum se prepară pizza. 

„Eu spun întotdeauna studenților mei de la Școala de Pizza Italiana, când învăț pe cineva care nu a mai făcut niciodată pizza: «amintește-ți că ești și vei fi întotdeauna un elev care trebuie să învețe, și pentru a avea rezultate optime trebuie să muncești». Meseria de pizzer este o meserie dură, pentru că programul de lucru este dificil. Nu-ți permiți să mergi în weekend și la lucru și la distracții. Atunci, meseria asta cere sacrificii. Evident, în lumea gastronomică, pentru a performa adaugăm ultimul ingredient: multă pasiune”, a subliniat cunoscutul pizzer, conform sursei citate. 

Cuptor Pizzerie

Cuptor pizzerie Sursa foto: EVZ

Campionatul mondial de pizza napoletană

Lorenzo Collovigh a devenit campion mondial după ce a câștigat competiția din 2019. El a povestit că a participat la acest campionat mondial vreme de mai multe ediții, din 2013 până în 2019. A reușit cu o rețetă de Marinara, un preparat ca nu părea foarte sofisticat, 

,,Am participat la campionatul mondial de pizza napoletana din 2013 până în 2019, când am decis sa plec la campionat cu o rețetă de pizza Marinara. Fiul meu m-a întrebat atunci: «Cum să te duci cu o pizza Marinara? Ce crezi că vei obține?»”, și-a amintit bucătarul. 

Bucătarul își amintește că a avut noroc, dar foarte mult a contat experiența sa din trecut. El a pregătit un aluat de calitate, iar pizza sa a stat în cuptor doar 60 de secunde, din cele 90 alocat fiecărui concurent.

„Am avut și un pic de noroc, dar pe baza experienței din spate și pe baza unui aluat precum am făcut astăzi la Sesiunea Gastronomică pizza mea a fost coaptă perfect, a stat 60 de secunde la cuptor, din cele 90 care erau alocate prin concurs, și la sfârșit am învins”, a adăugat Lorenzo Collovigh.