Pizza a luat cu asalt Statele Unite, înainte de a deveni populară în Italia

Pizza a luat cu asalt Statele Unite, înainte de a deveni populară în Italia Pizza a fost mai populară în SUA decât în Italia. Sursa: Arhiva EVZ

Este una dintre cele mai populare mâncăruri, însă istoria sa este mai puțin cunoscută. Pizza se prepară în toată lumea și se știe că Italia este țara sa natală. Cu toate acestea, ea a luat cu asalt Statele Unite înainte de a deveni populară în rândul italienilor. Cine a inventat acest fel de mâncare și cum a ajuns atât de consumat.

Pizza are o istorie lungă, pe care puțini o cunosc. Acest preparat atât de popular este practic o bucată de pâine plată, peste care se pun diverse ingrediente pentru savori unice. Acest fel de mâncare era consumat de vechii egipteni, de romani și de greci. Aceștia din urmă mâncau o versiune cu ierburi și ulei, asemănătoare cu focaccia de astăzi.

Cum a apărut celebra pizza

Napoli, locul unde a apărut pizza, a fost fondat în jurul anului 600 î.Hr. ca o așezare grecească. Între anii 1700 - 1800 a devenit un oraș înfloritor, situat pe malul mării din sud-vestul Italiei. Din punct de vedere tehnic, era un regat independent și era renumit pentru mulțimea de muncitori săraci.

„Cu cât te apropiai mai mult de golf, cu atât populația lor era mai densă. Mare parte din viața lor se desfășura în aer liber, uneori în case care nu erau mai mult decât o cameră”, spune Carol Helstosky, autorul cărții „Pizza: A Global History” și profesor de istorie la Universitatea din Denver.

Ne puteți urmări și pe Google News

Napolitanii aveau nevoie de alimente ieftine care să poată fi consumate rapid. Pizza este preparatul care a răspuns acestei nevoi, ea fiind o bucată de aluat cu diverse garnituri. Principalele alimente folosite erau roșiile, brânza, uleiul și usturoiul. Acest tip de mâncare putea fi servit la orice oră din zi și era ușor de comercializat de către vânzătorii ambulanți. Potrivit lui Helstosky, criticii italieni considerau acest preparat dezgustător.

În 1889 regele Umberto I și regina Margherita au vizitat Napoli. Potrivit legendelor, aceștia s-au săturat de dieta lor cu preparate din bucătăria franceză și au încercat pizza. Au comandat la Pizzeria Brandi din oraș, succesoarea pizzeriei Da Pietro, fondată în 1760. Regina s-a declarat încântată de cea cu mozzarella, o plăcintă cu brânză albă moale, roșii și busuioc verde. Din acel moment sortimentul a fost supranumit Margherita.

Pizza Margherita

Pizza Margherita, denumită după regina care a lăudat sortimentul. Sursa foto: 62202019 © Brandt Bolding | Dreamstime.com

Preparatul italian face furori în SUA

Regina Margherita a fost fascinată de tipul de plăcintă servit în Napoli, însă preparatul nu a fost la mare căutare printre italieni. Nu a fost prea cunoscut dincolo de granițele orașului Napoli până în anii 1940. În tot acest timp, napoletanii făceau senzație în SUA cu preparatul lor unic.

Napoletanii mergeau în SUA pentru locuri de muncă în fabrici, așa cum au făcut milioane de europeni la sfârșitul secolului al XIX-lea. Aceștia nu aveau ca scop să transforme pizza într-un preparat popular, însă oamenii au devenit interesați de ea.

Una dintre primele pizzerii atestate din Statele Unite a fost G. Lombardi's de pe Spring Street din Manhattan. Aceasta a primit autorizație în 1905. Pizzeria, care funcționează și astăzi, deși nu se mai află în aceeași locație, „are același cuptor ca la început”, notează criticul culinar John Mariani, autorul cărții „How Italian Food Conquered the World”.

G. Lombardi's, prima pizzerie din SUA

G. Lombardi's, prima pizzerie deschisă în SUA, în 1905. Sursa foto: firstpizza.com

Pizza începe să devină populară în Italia

Odată ce lumea a migrat de la oraș în suburbii, din est în vest, mai ales după cel de-al Doilea Război Mondial, popularitatea pizzei în Statele Unite a crescut. Acesta nu mai era văzută ca un răsfăț etnic, ci ca un fel de mâncare rapid de preparat. Odată cu popularitatea ei, au început să apară și din ce în ce mai multe variante, inclusiv cu pui la grătar sau somon afumat.

Pizza a ajuns să fie populară în Italia abia după ce a devenit unul dintre cele mai consumate preparate din America. Fără să știe cu exactitate originea felului de mâncare, italienii au început să-l consume pentru simplu fapt că era pe placul americanilor.

„La fel ca blugii și rock and roll-ul, restul lumii, inclusiv italienii, au început să se familiarizeze cu pizza doar pentru că era americană”, explică Mariani, potrivit History.ro.