Pește la cuptor cu sos roșu. Rețeta perfectă pentru masa de Revelion
- Mădălina Sfrijan
- 31 decembrie 2024, 08:59
Peștele nu lipsește de pe mesele pregătite pentru noaptea de Anul Nou. Fie că îl preferă afumat, în saramură sau la cuptor, românii țin cont de această tradiție. Dacă vrei să petreci puțin timp în bucătărie și să îi impresionezi pe cei dragi, merită să încerci această rețetă simplă.
Pește la cuptor cu sos roșu și usturoi
Bibanul de mare, șalăul sau somonul se numără printre variantele preferate de români. De altfel, acestea pot fi pregătite la cuptor cu legume și sosul preferat.
Ingrediente necesare:
- 4 bucăți file de șalău
- 6-8 roșii cherry
- 2 cartofi
- 2 cepe
- 250 ml suc de roșii
- câteva măsline fără sâmburi
- sare
- piper
- 2 căței se usturoi
- 1 lingură cu ulei de măsline
Cum îl prepari
Ceapa se curăță și se toacă mărunt, iar apoi se pune în tava unsă cu puțin ulei de măsline. De asemenea, cartofii curățați și taiați felii se așează peste ceapa tocată, pe întreaga suprafață a tăvii.
Fileul de șalău se unge cu puțin ulei de măsline și se presară sarea și piperul. Peștele se așează peste cartofi, iar deasupra se pun măslinele și usturoiul tocat mărunt.
Șalău la cuptor. Cel mai bun sos preparat în casă
Tava se acoperă cu folie de aluminiu și de introduce la cuptorul încins la 200 de grade. După 45 de minute, folia se îndepărtează, iar peștele se mai lasă la rumenit timp de 15 minute.
Tava se scoate și se lasă la răcit. După acest pas, peștele se scoate pe un platou, iar legumele se pun în blender cu o jumătate de cană de supă limpede de legume sau apă caldă. Sosul obținut se toarnă peste pește.
În funcție de preferințe, acesta se poate servi cu orez sau piure de conopidă. Dacă preferați o variantă tradițională, șalăul se poate prăji în crustă de mălai, iar apoi poate fi savurat cu mujdei de usturoi și mămăligă.