Banii pe care îi plătește un român pentru a-și aduce o mașină second hand din Germania
- Raluca Dan
- 16 februarie 2025, 19:17

În 2025, românii continuă să importe vehicule second-hand din Uniunea Europeană, în special din Germania. Costurile pentru aducerea unei mașini SH din această țară variază, având în vedere noile reglementări impuse după aderarea României la Spațiul Schengen.
Peste jumătate dintre mașinile second-hand provin din Germania
Potrivit statisticilor din ultimii ani, aproximativ jumătate dintre mașinile second-hand (SH) din România provin din Germania. Mulți dintre cumpărătorii români consideră că șoferii germani își întrețin mai bine vehiculele.
Deși la prima vedere prețurile pentru mașinile de pe piața germană par mai mici decât cele din România, în 2025, pentru a achiziționa un vehicul SH din această țară, trebuie luat în calcul un cost suplimentar.

Mașini. Sursă foto: Freepik
După ce ați identificat mașina dorită, este important să adăugați la prețul acesteia o serie de costuri suplimentare esențiale pentru finalizarea tranzacției. Acestea includ cheltuieli de transport, precum combustibilul, care pot ridica bugetul cu sute de euro.
Dacă optați pentru transport cu avionul, costurile se situează între 150 și 200 de euro, în timp ce călătoria cu autocarul presupune un buget de 100 – 150 de euro.
De asemenea, în cazul în care nu beneficiați de cazare gratuită, costurile de cazare pot varia între 25 și 45 de euro, în funcție de tipul de hotel sau pensiune ales.
Alte cheltuieli suplimentare
Costurile suplimentare pentru aducerea unei mașini second-hand din Germania în 2025 includ diverse taxe și cheltuieli. Numerele provizorii (zoll) sunt estimate între 150 și 300 de euro, iar vignetele pentru Germania, Austria, Ungaria și România costă aproximativ 40 de euro.
De asemenea, cheltuielile pentru alimentație pot varia între 20 și 200 de euro. Astfel, costurile suplimentare pentru transportul unei mașini second-hand din Germania pot ajunge la minimum 700 de lei. În cazul în care vehiculul necesită reparații, bugetul total ar putea depăși 1.000 de euro.

Sursa Foto: Dreamstime.com
De asemenea, există opțiunea de a apela la firme sau persoane specializate în importul de mașini second-hand din Germania. Această procedură presupune un cost mai mare, de cel puțin 1.500 de euro.
Este important de menționat că, în acest caz, transportatorii nu testează vehiculul și nici nu negociază prețul de achiziție. Astfel, orice deficiență tehnică a mașinii va fi descoperită doar după ce aceasta ajunge în România.
„Costă, în general, de la 1.500-1.700 de euro. Noi căutăm mașina pe care o dorește cumpărătorul, o testăm, verificăm partea mecanică, dacă sun kilometri reali.
Apoi facem actele și aducem mașina pe platformă în țară”, a declarat un bărbat care are o mică afacere de transport auto șiimportă mașini SH din Germania, citat de Promotor.
Impactul Spațiului Schengen asupra importului
După două decenii, România a devenit membră completă a Spațiului Schengen. Astfel, cetățenii români pot traversa granițele statelor Schengen fără a mai fi supuși formalităților vamale.
Odată cu aderarea, controlul documentelor la frontieră a fost eliminat, iar cozi de mașini la vămile interne au dispărut. Călătorii trebuie să aibă la ei doar actele de identitate.
Intrarea României în Spațiul Schengen nu a adus modificări semnificative pentru românii care importă mașini second-hand din Germania în 2025. Singura schimbare constă în faptul că, la intrarea în România, nu mai există verificări vamale, ceea ce permite economisirea timpului la trecerea frontierei.

Spațiul Schengen. Sursa foto: Arhiva EVZ
Cele mai fiabile mașini second-hand din Germania, dar și din alte state europene
Un clasament al celor mai bune mașini second hand care ar putea fi introduse pe piața europeană până în 2025 a fost elaborat de experți din industria auto.
- Suzuki Alto- Această mașină nu este foarte populară în România și se strică rar. Verificare-vin.ro transmite că reperațiile costă foarte puțin;
- Kie Venga - este o altă mașină care nu este foarte răspândită în România. S-a produs între anii 2009 și 2019 și este utilă șoferilor;
- Toyota Yaris- În cazul acesteia, reparațiile ar costa în medie aproximativ 700 de euro. Problemele cu partea electrică a mașinii sunt cele mai frecvente;
- Suzuki Swift și Toyota Hilux. În ceea ce privește indicele de fiabilitate, ambele mărci sunt egale;
- Suzuki SX4- O mașină care are tendința de a dura mai mult înainte de a ceda. În medie, reparațiile au loc la aproape 9 ani, spun specialiștii.