Evenimentul Zilei > International > Pericol nuclear. O a doua explozie în Rusia. Tragedia a ieșit la iveală
Pericol nuclear. O a doua explozie în Rusia. Tragedia a ieșit la iveală

Pericol nuclear. O a doua explozie în Rusia. Tragedia a ieșit la iveală

Secretul păstrat cu sfințenie de ruși a ieșit la icveală. O a doua explozie, detectată doar de senzorii de analizare a fost probabil de la o rachetă alimentată cu combustibil radioactiv, a precizat agenţia Norsar.

Agenţia nucleară de stat a Rusiei, Rosatom, a declarat la 10 august că accidentul a implicat „surse de izotop”, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Ministerul Apărării rus a tergiversat răspunsul la cererea de a comenta, atunci când a fost contactat, vineri, de Reuters . Rosatom a recunoscut că cinci dintre angajaţii săi au fost ucişi în explozia din 8 august în apropierea Mării Albe, în extremul nord al Rusiei. A fost de asemenea anunţată moartea a doi militari.

Au existat informaţii contradictorii cu privire la consecinţele accidentului. Ministerul Apărării rus a declarat iniţial că nivelul de radiaţii a rămas în parametri normali, în timp ce agenţia de stat a spus că nivelurile de radiaţii au crescut.

Detectarea de către Norsar a unei a doua explozii a fost anunţată pentru prima dată de ziarul norvegian Aftenposten vineri. „Am înregistrat două explozii, dintre care ultima a coincis în timp cu creşterea anunţată a radiaţiilor”, a declarat pentru Reuters directorul executiv Norsar, Anne Stroemmen Lycke, adăugând că aceasta pare să provină din combustibilul rachetei.

„Ambele explozii au fost înregistrate pe sistemul nostru de infrasunete. Prima a fost de asemenea înregistrată de seismologi”, a adăugat ea, consemnează RealitateaTV.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: