Evenimentul Zilei > Social > Pericol nou în pandemia de coronavirus! Este pe masa tuturor, aşa că mare atenţie
Pericol nou în pandemia de coronavirus! Este pe masa tuturor, aşa că mare atenţie

Pericol nou în pandemia de coronavirus! Este pe masa tuturor, aşa că mare atenţie

Un studiu publicat recent în revista Circulation arată că persoanele care consumă prea multă sare sunt mai expuse în faţa noului coronavirus chinezesc, care a generat pandemia pe mapamond.

Pericol nou în pandemia de coronavirus! Este pe masa tuturor, aşa că mare atenţie. Oamenii de știință explicat de ce este atât de periculos consumul ridicat de sare în aceste vremuri în care Covid-19 a stârnit alerta pe planetă.

Aşa cum se ştie, cine consumă prea multă sare trebuie să se aştepte la probleme cardiologice. Noul studiu a stabilit totuşi şi un alt efect secundar care stârnește îngrijorare în actualul context pandemic. Noile cercetări arată că nivelul de sare pe care îl consumăm este corelat cu vulnerabilitate în faţa bolilor cauzate de bacterii. Aşadar, mai simplu spus, sarea ne poate afecta imunitatea.

Cercetarea publicată în revista Circulation completează niște un studiu efectuat în 2015. La avea vreme s-a constatat că o cantitate mare de sare pezentă în sânge afectează modul în care un anumit tip de celule albe reacționează când detectează o celulă nesănătoasă. Oamenii de știință „încă nu știau ce se întâmplă în celule” în acel moment, conform celor spuse de dr. Sabrina Geisberger, care lucrează la Berlin Institute for Medical Systems Biology (BIMSB).

În studiul din 2021, echipa a examinat „metabolismul celulelor imune care au fost expuse la concentrații mari de sare”. Conform comunicatului de presă, oamenii de ştiinţă au observat cum sarea influențează imunitatea prin perturbarea lanțului respirator. Asta determină celulele să producă mai puțin ATP (adenozin trifosfat) și mai puțin oxigen.

Pericol nou în pandemia de coronavirus!

Pentru cei care nu ştiu ce este ATP, trebuie spus că este vorba despre un „combustibil universal care alimentează toate celulele”. În acest context, profesorul Markus Kleinewietfeld (Universitatea Hasselt) a declarat: „Desigur, primul lucru la care te gândești este riscul cardiovascular. Dar mai multe studii au arătat că sarea poate afecta celulele imune într-o varietate de moduri.

Dacă un astfel de mecanism celular important este întrerupt pentru o perioadă lungă de timp, acesta ar putea avea un impact negativ și ar putea conduce la boli inflamatorii ale vaselor de sânge sau articulații, sau la boli autoimune.”

Experții în nutriție le recomandă adulților să limiteze aportul zilnic la maximum cinci sau șase grame de sare, luând-o în calcul inclusiv și pe cea ascunsă în alimentele procesate.