Evenimentul Zilei > Social > Pericol major în pandemie! Curios, dar chiar Guvernul României i-a dat verde
Pericol major în pandemie! Curios, dar chiar Guvernul României i-a dat verde

Pericol major în pandemie! Curios, dar chiar Guvernul României i-a dat verde

În plină pandemie, atrage atenţia un apel disperat din partea reprezentanţilor Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Guvernul României este destinatarul scrisorii deschide în care medicii de familie atrag atenţia asupra siguranţei pacienţilor.

În opinia acestor, bolnavii trebuie să fie „mai presus de un sistem informatic nefuncţional”.

Conform documentului adresat mai-marilor de la Palatul Victoria, medicii de familie nu înţeleg intenţia Guvernului de a reintroduce obligativitatea utilizării cardului de sănătate.

Măsura valabilă pentru consultaţiile la cabinet ar urma să intre în vigoare de la data de 1 octombrie 2020.

Cardul de sănătate e problema

Amintim că utilizarea cardului de sănătate a fost suspendată pe perioada stării de urgenţă şi a stării de alertă, pe fondul pandemiei de coronavirus.

Astfe, SNMF atrage atenţia asupra faptului că manipularea cartonului cu cip reprezintă un risc semnificativ şi pentru pacienţi, şi pentru personalul medical.

„Care este beneficiul estimat în condiţiile unui sistem informatic nefuncţional? Repetarea blocajelor din sistem şi crearea din nou a cozilor la uşa cabinetelor?”, se întreabă medicii de familie.

Metodă de luptă împotriva pandemiei?

O altă remarcă, formulată ironic, se referă la demersul anunţat pentru 1 octombrie ca la „o nouă metodă de luptă împotriva pandemiei”.

De asemenea, medicii de familie nu şi-au ascuns dezamăgirea pentru modul în care „a fost tratat sistemul medical primar în perioada pandemiei”.

„Sistem despre care s-a afirmat că are doar rolul de a elibera adeverinţe, în vremuri în care neînsemnatul medic de familie a preluat poveri semnificative din întreaga infrastructură de sănătate”, arată SNMF.

Sursa citată subliniază că „medicii de familie nu au primit de la statul român nici materiale, nici sprijin sau logistică pentru stabilirea circuitelor, nici informaţii actualizate pentru organizarea asistenţei medicale primare”.

Cardul de sănătate, pericol major

Despre reintroducerea cardului în plină pandemie, reprezentanţii Societăţii Naţionale de Medicina Familiei nu au niciun dubiu că nu este oportună.

„Acest lucru presupune din nou modificarea circuitelor, solicită interacţiune prelungită şi inutilă cu pacienţi care pot fi infectaţi cu virusul SARS-CoV2”, arată aceştia.

Totodată, „aglomerarea pacienţilor la uşile cabinetelor şi foarte mulţi timpi pierduţi pentru birocraţia digitală” este un alt minus semnalat guvernanţilor.

„De-a lungul pandemiei, medicii de familie au acceptat să facă gesturi medicale riscante, să îşi asume îngrijirea pacienţilor şi să se adapteze profesional noilor rigori.

SNMF atrage însă atenţia că împovărarea inutilă a practicii lor cu acte şi proceduri nemedicale va accentua starea de nemulţumire şi iritare a tuturor, în primul rând a populaţiei.

SNMF atrage atenţia guvernanţilor că pentru a rezolva problemele din sistemul medical este suficient să se consulte cu practicienii şi vor avea surpriza unor soluţii simple, aplicabile şi adecvate.

Vor fi evitate perioade cu reglementări contradictorii, nemulţumiri şi critici justificate”, menţionează SNMF.

Controversatul concediu medical

Criticile au vizat inclusiv procedura de eliberare a concediilor medicale pentru pacienţii Covid-19, „care s-a făcut pe baza unei legislaţii elaborate cu grave deficienţe”.

„Reamintim domnilor guvernanţi că suntem în plină stare de transmitere comunitară a infecţiei cu SARS COV 2!

Medicii de familie cer să fie lăsaţi să interacţioneze eficient şi uman cu pacienţii lor”, au încheiat oficialii SNMF.

foto: Răzvan Vălcăneanţu

sursa: Agerpres

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: