Evenimentul Zilei > Social > Pericol alimentar! Acest aditiv a fost interzis de Comisia Europeană. Ce trebuie să urmăriți pe etichetă
Pericol alimentar! Acest aditiv a fost interzis de Comisia Europeană. Ce trebuie să urmăriți pe etichetă

Pericol alimentar! Acest aditiv a fost interzis de Comisia Europeană. Ce trebuie să urmăriți pe etichetă

Un aditiv alimentar nu va mai putea fi folosit în preparatele alimentare, conform unei decizii a Comisiei Europene. Măsura va fi aplicată din vară, după o perioadă de tranziție.

Interdicția de folosire a dioxidului de titan, E171, va intra în vigoare începând din vara viitoare, după o perioadă de tranziție de șase luni. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Comisiei Europene.

„Astăzi, 14 ianuarie, Comisia Europeană a adoptat o interdicţie de utilizare a dioxidului de titan (E171) ca aditiv alimentar. Interdicţia se va aplica după o perioadă de tranziţie de şase luni. Cu alte cuvinte, începând din vară, acest aditiv nu ar mai trebui adăugat în produsele alimentare”, au anunțat reprezentanții Comisiei Europene.

Conform sursei citate dioxidul de titan se utilizează pentru a conferi o culoare albă mai multor produse alimentare. E171 se folosește de la produse coapte şi paste tartinabile, până la supe şi sosuri, sosuri pentru salate, dar şi suplimente alimentare.

Comisia Europeană s-a bazat pe un aviz ştiinţific al Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară în adoptarea acestei decizii. Conform concluziilor studiului, E171 nu mai poate fi considerat sigur atunci când este utilizat ca aditiv alimentar.

sursa foto. EVZ

Precizările comisarului european pentru sănătate

Statele membre ale UE au aprobat în unanimitate propunerea Comisiei, care a fost prezentată încă din toamna trecută.

„Siguranţa alimentelor pe care le consumă cetăţenii noştri şi sănătatea lor nu sunt negociabile. De aceea, efectuăm un control strict şi permanent pentru a garanta cele mai înalte standarde de siguranţă pentru consumatori. O piatră de temelie a acestei activităţi este să ne asigurăm că numai substanţele sigure, susţinute de dovezi ştiinţifice solide, ajung în farfuriile noastre”, a declarat comisarul Stella Kyriakides, responsabilă cu sănătatea şi siguranţa alimentară.

Potrivit precizărilor făcute de aceasta, acest aditiv alimentar nu este considerat sigur. Drept urmare, Stella Kyriakides și-a exprimat speranța că statele membre vor aplica măsura de interdicție.

Prin interdicţia de astăzi, eliminăm un aditiv alimentar care nu mai este considerat sigur. Contez pe faptul că autorităţile statelor membre vor coopera asigurându-se că operatorii din sectorul alimentar vor înceta să utilizeze E171 în produsele alimentare”, spune comisarul Stella Kyriakides.

sursa foto. EVZ

Aditivul E171 poate deteriora ADN-ul

E171 este un aditiv alimentar sub formă de pulbere, format din particule de dioxid de titan, utilizat în diferite alimente pentru colorare (pigment alb) și proprietățile opacifiante. Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a decis în luna mai că dioxidul de titan nu mai poate fi considerat sigur ca aditiv alimentar, potrivit AFP.

„Luând în considerare toate studiile disponibile și datele științifice, grupul a ajuns la concluzia că dioxidul de titan nu mai poate fi considerat sigur ca aditiv alimentar. Un factor decisiv pentru a ajunge la această concluzie a fost că nu am putut exclude problemele de genotoxicitate după consumul de particule de dioxid de titan. După ingestia orală, absorbția particulelor de dioxid de titan este redusă, dar acestea se pot acumula în organism”, se arată într-o declarație a EFSA, care citează un înalt oficial, profesorul Maged Younes.

Sursa foto: Wikipedia

Genotoxicitatea se referă la capacitatea unei substanțe chimice de a deteriora ADN-ul, materialul genetic al celulelor, reamintește EFSA în comunicatul său de presă, adăugând că a efectuat această evaluare la cererea Comisiei Europene.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: