Evenimentul Zilei > Social > Dacă ai citi eticheta, nu l-ai mai cumpăra niciodată: Produsul alimentar care îți distruge sănătatea. Prezintă sare în procent de 300%
Dacă ai citi eticheta, nu l-ai mai cumpăra niciodată: Produsul alimentar care îți distruge sănătatea. Prezintă sare în procent de 300%

Dacă ai citi eticheta, nu l-ai mai cumpăra niciodată: Produsul alimentar care îți distruge sănătatea. Prezintă sare în procent de 300%

„Încercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori un pate vegetal cu o felie de pâine, poate puțină margarină și, de ce nu?, o salată de roșii. Dar ne-am gândit să citim eticheta pateului vegetal? De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri vegetale ce conțin foarte multe E-uri, aditivi, coloranți, iar dacă discutăm despre produsele care conțin soia, să ne informăm și să fim atenți dacă soia nu provine dintr-o cultură modificată genetic”, s-a exprimat președintele Asociației Naționale pentru Protecția Consumatorilor - InfoCons, Sorin Mierlea.

Studiu comparativ cu privire la evoluția produselor de tip pate vegetal, în perioada anilor 2011, 2015, 2016, 2018 și 2021. Reprezentanții InfoCons au supus analizelor peste 50 de produse din această categorie, cu un gramaj între 75 și 200 de grame. Se recomandă cetățenilor să citească cu atenție datele arătate de studiu, înainte de a cumpăra pate vegetal.

Cantitate uriașă de sare în produsele pate vegetal

„Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra, măcar citiți studiul pentru produsele tip pate vegetal, descărcați aplicația gratuită InfoCons, scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză dacă vreți un pate vegetal sau o salată la conservă cu cât mai puține E-uri, aditivi, coloranți, conservanți, sare și zahăr”, a transmis președintele InfoCons, Sorin Mierlea.

Potrivit datelor dezvăluite de studiul InfoCons, produsele de tip pate vegetal prezintă o cantitate de sare uriașă, anume de 300%. Este important de precizat că nutriționiștii recomandă adulților să nu depășească, atunci când mănâncă, o cantitate de 6 grame de sare, zilnic, care se referă inclusiv la produsul din alimentele deja preparate, precum pâinea.

În cazul copiilor, specialiștii din sănătate spun că aceștia nu ar trebui să depășească 2 grame de sare pe zi, până la vârsta de 11 ani, când pot consuma aceeași cantitate precum adulții.

Aditivii alimentari care îți pun în pericol sănătatea

În ceea ce privește aditivii alimentari, aceștia au fost în număr de cel puțin șapte. Cea mai mare cantitate de aditivi a fost în număr de 15, într-un produs supus inițial analizelor în anul 2016. Principalii aditivi sesizați la nivelul produselor de tip pate vegetal au fost următorii:

  • caragenanul (E407) – 67,80%;
  • monoglutamatul de sodiu (E621) – 55,56%;
  • polifosfați (E452) – 48,55%;
  • ascorbatul de sodiu (E301) – 36,86%.

În ceea ce privește cantitatea de grăsimi din produsele de tip pate vegetal, cea mai mare cantitate a fost remarcată în studiile realizate în anii 2011, 2016, 2018 și 2021, cu un gramaj de 29 de grame. Altă analiză efectuată în anul 2015 arată o cantitate de 27,3 grame de grăsimi în conservele amintite.

De asemenea, produsele cu pricina au prezentat și un procentaj de 34,45% de fibre, potrivit unui comunicat emis de Asociația Naționale pentru Protecția Consumatorilor – InfoCons.