Evenimentul Zilei > Social > Pericolul din restaurantele românești! Data viitoare când mănânci în oraș, gândește-te la asta. Îți amenință sănătatea
Pericolul din restaurantele românești! Data viitoare când mănânci în oraș, gândește-te la asta. Îți amenință sănătatea

Pericolul din restaurantele românești! Data viitoare când mănânci în oraș, gândește-te la asta. Îți amenință sănătatea

V-ați gândit vreodată la pericolul la care vă expuneți atunci când alegeți să mâncați la diverse localuri sau restaurante? Se întâmplă în toată Europa, unde, spre deosebire de Statele Unite ale Americii (SUA), din punct de vedere alimentar există doar o prevedere potrivit căreia ingredientele alergene trebuie semnalate imediat. Există, însă, un ingredient care vă poate amenința sănătatea.

În SUA, lanțurile de localuri sau restaurante cu 20 de unități trebuie să afișeze în meniul servit clienților cantitatea de sodiu pe care o conțin preparatele lor. În Europa, însă, nu există o astfel de lege. Prin urmare, nici în România nu este prevăzută o astfel de reglementare.

Știi câtă sare trebuie să consumi, de fapt?

Sunt restaurante care folosesc produse cu un aport mare de sare, iar excesul în astfel de cazuri vă poate afecta starea de sănătate. Nutriționiștii recomandă adulților să nu depășească, atunci când mănâncă, o cantitate de 6 grame de sare, zilnic, care se referă inclusiv la produsul din alimentele deja preparate, precum pâinea.

În cazul copiilor, specialiștii din sănătate spun că aceștia nu ar trebui să depășească 2 grame de sare pe zi, până la vârsta de 11 ani, când pot consuma aceeași cantitate precum adulții.

La ce localuri poți mânca, dacă alegi să ieși în oraș

Atunci când dorim să mâncăm la un local, de cele mai multe ori nici nu ne interesează câtă sare conțin preparatele ce ne sunt servite. Ultimele localuri în care se recomandă să mâncăm sunt fast-food-urile. Chifla cu chiftea de vită și sosurile care ne sunt servite în acest caz conțin până la 950 de miligrame de sodiu, potrivit realitatea.net.

Următorul meniu pe lista celor care ne pot afecta sănătatea este sosul de soia cu pește. În cadrul meselor italiene, brânzeturile din pizza conțin o cantitate mare de sare.

Ce poți face pentru a nu-ți pune sănătatea în pericol

Așadar, ce e de făcut pentru a nu risca să te confrunți cu boli de inimă? Excesul de sare crește tensiunea arterială, precum și riscul dezvoltării bolilor coronariene astfel încât merită să ne luăm toate măsurile de prevenție.

Atunci când ieșim în oraș, putem apela la restaurantele care utilizează produse cât mai sănătoase, de regulă acestea fiind procurate de la fermierii locali. În cazul în care nu reușim să găsim, însă, un astfel de local, putem cere chelnerilor să ne servească un meniu cu bucată de carne gătită omogen cu legume, de exemplu. Putem, de asemenea, preciza să nu fie folosite sosuri sau ingrediente sărate.