Evenimentul Zilei > Actualitate > Comisia Europeană a decis. Certificatul verde, fără cea de-a treia doză, va avea valabilitate doar nouă luni
Comisia Europeană a decis. Certificatul verde, fără cea de-a treia doză, va avea valabilitate doar nouă luni

Comisia Europeană a decis. Certificatul verde, fără cea de-a treia doză, va avea valabilitate doar nouă luni

Certificatul verde este un subiect extrem de controversat în România. În timp ce, la Guvern, protestatarii își fac cunoscute nemulțumirile legate de imunizarea populației, Comisia Europeană ia decizii importante cu privire la persoanele care nu doresc să facă și doza booster. Certificatul covid va avea o limitare a valabilității de nouă luni.

Marți, Comisia Europeană a decis limitarea valabilității certificatului verde pentru călătoriile intra-europene, în cazul persoanelor care nu au făcută doza booster. Valabilitatea acestuia va fi de nouă luni de la vaccinarea cu schema completă alcătuită din două doze de ser anti-COVID. Decizia Comisiei vine pentru a încuraja europenii să se vaccineze și cu cea de-a treia doză, a anunțat executivul comunitar.

Măsura va intra în vigoare pe 1 februarie și este valabilă pentru toate statele membre Uniunii Europene, dacă ea nu va fi respinsă de o majoritate calificată a acestora sau de un vot majoritar împotrivă în Parlamentul European (PE). Comisia Europeană se declară încrezătoare că această decizie va fi aprobată, asta pentru că deja s-au purtat discuții cu statele membre.

Decizia luată de Comisia Europeană se va aplica doar pentru călătoriile intra-comunitare. În ceea ce privește valabilitatea certificatului covid în interiorul fiecărui stat, această decizie depinde doar de autorități. Comisia Europeană recomandă să se aplice această măsură universal ca măsură menită să ofere ”claritate” cetățenilor.

Durata de valabilitate a certificatelor verzi, stabilită acum la 270 de zile, ”va da cetăţenilor şi companiilor certitudinea de care au nevoie pentru a-şi planifica deplasările în deplină încredere.

Revine acum statelor membre să vegheze ca rapelurile (dozele ”booster”, n.red) să fie efectuate rapid pentru a ne proteja sănătatea şi a garanta siguranţa călătoriilor”, a declarat comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders.

Două doze de vaccin nu mai sunt suficiente pentru a ne proteja de virusul SARS-Cov-2

După decizia Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a făcut o serie de declarații legate de valabilitatea certificatului verde în cazul persoanelor care nu au efectuat și doza booster. Aceasta susține că două doze de vaccin nu mai sunt eficiente pentru a ne proteja sănătatea, mai ales în calea noii tulpini Omicron.

”Chiar dacă încă ne luptăm cu varianta Delta a coronavirusului, știm că varianta Omicron ne amenință, se răspândește într-un ritm rapid și există riscul potențial de a scăpa vaccinurilor noastre, cel puțin parțial.

Știm că sistemele noastre de sănătate sunt depășite în acest moment și această situație este în parte legată de numărul mare de pacienți nevaccinați.

Prin urmare, concluzia este că răspunsul nu poate fi decât să sporim vaccinarea, să includem copiii care au peste 5 ani (în schema de vaccinare n.red.), să luăm măsuri de protecție sporite.

Acesta este răspunsul pe care trebuie să-l dăm noii variante.” a spus Ursula von der Leyen, despre vaccinarea la nivel european.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: