Evenimentul Zilei > Social > Când va fi introdus la muncă Certificatul Verde şi în ce condiții se va putea renunța la el? Decizii de ultim moment luate de Rafila
Când va fi introdus la muncă Certificatul Verde şi în ce condiții se va putea renunța la el? Decizii de ultim moment luate de Rafila

Când va fi introdus la muncă Certificatul Verde şi în ce condiții se va putea renunța la el? Decizii de ultim moment luate de Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-a întâlnit cu reprezentanții mediului de afaceri pentru a se pune de acord cu privire la Certificatul Verde la locul de muncă în cazul unui nou val al pandemiei.

Alexandru Rafila a avut o primă întâlnire cu reprezentanții mediului de afaceri privind „necesitatea pregătirii măsurilor de sănătate publică pentru controlul unui potențial val pandemic”.

„În cursul zile de azi, 20.12.2021, a avut loc o întâlnire online cu reprezentanții Coaliției pentru Dezvoltarea României, în contextul pregătirilor de aprobare a legislației care să asigure limitarea răspândirii COVID-19. Adoptarea legii privind certificatul digital COVID-19, similar cu celelalte state ale UE, trebuie adaptată situației din România și trebuie să țină seama de interesul de sănătate publică, dar și de nevoia de funcționare corespunzătoare a economiei.

Certificatul va fi introdus în momentul înregistrării  unei creșteri susținute de 3 săptămâni consecutive

Reprezentanții companiilor au discutat cu ministrul Sănătății elementele legate de soluțiile pentru asigurarea continuității activității economice. Acordarea de către Guvern a voucherelor gratuite pentru testare va asigura adaptarea agenților economici la situația creată de introducerea certificatului COVID-19 și va fi favorabilă controlului pandemiei. Certificatul va fi introdus în momentul înregistrării  unei creșteri susținute de 3 săptămâni consecutive a numărului de cazuri cu un coeficient de 1,5 iar renunțarea la el se va face după ce trendul devine descendent iar incidența cumulată scade sub 1.

Ambele părți și-au exprimat disponibilitatea pentru continuarea schimbului de opinii iar Coaliția pentru Dezvoltarea României a apreciat deschiderea Ministerului Sănătății pentru găsirea unei soluții care să afecteze cât mai puțin viața economică și socială a țării”, se arată în comunicatul  Ministerului Sănătății.

Când va putea fi introdus certificatul COVID-19

Marcel Ciolacu, a propus coaliției ca Guvernul să își asume răspunderea în Parlament pentru adoptarea Legii privind utilizarea certificatului Covid la locul de muncă. Aceasta ar fi cea mai rapidă variantă ca proiectul să fie adoptat până la sfârșitul anului.  Statul va asigura 15 teste lunare și vor fi acceptate atât teste PCR cât și testele antigen.

„Azi hotărâm. Se ia în calcul ca Guvernul să vină în Parlament cu asumarea pe certificatul Covid. Este cea mai bună soluție”, a declarat liderul PSD.