Evenimentul Zilei > Justitie > UPDATE. Protestele violente din Capitală. 18 persoane au fost reținute, după o zi de audieri
UPDATE. Protestele violente din Capitală. 18 persoane au fost reținute, după o zi de audieri

UPDATE. Protestele violente din Capitală. 18 persoane au fost reținute, după o zi de audieri

În urma protestelor de la începutul săptămânii, din Capitală, poliția a efectuat 24 de percheziții la adresele protestatarilor care au devenit viloenți pe parcursul marșului împotriva restricțiilor. 22 de persoane au fost duse la audieri, iar 18 dintre acestea au fost reținute pentru 24 de ore.

Polițiști din cadrul Poliției Capitalei, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, au pus în aplicare, sâmbătă dimineața, 24 de mandate de percheziție domiciliară, în București și în județele Giurgiu, Prahova și Ilfov și mai multe mandate de aducere, în cazul infracțiunile săvârșite în noaptea de 29 spre 30 martie, în zona Piața Unirii, în timpul protestelor față de noile restricții.

În urma perchezițiilor domiciliare au fost identificate și au fost conduse la audieri 22 de persoane. Până la ora 19.00, 18 au primit mandat de reținere pentru 24 de ore. Potrivit gândul.ro, pentru 15  persoane, procurorii vor cere instanței arestarea preventivă, urmând să fie duși sâmbătă seara în fața judecătorilor.

Ce au găsit polițiștii în timpul perchezițiilor

În timpul perchezițiilor au fost găsite și ridicate mai multe probe și mijloace de probă, inclusiv materiale pirotehnice.

Acțiunea a beneficiat de suportul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, precum și de al Direcției Generale de Jandarmerie a municipiului București și Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Cercetările sunt continuate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3.

La proteste au participat mii de oameni care își cereau libertatea scandând „jos restricțiile”. Însă se pare că printre protestatanții care aveau gânduri pașnice s-au infiltrat și persoane extrem de violente care au aruncat cu sticle în jandarmi și au distrus mai multe bunuri.

Amenzi pentru politicieni

La protest au participat și personalități cunoscute, cum ar fi Diana Șoșoacă, Geoarge Simion și Claudiu Târziu.

Politicienii au fost amendați de autorități imediat după protest cu suma de 15.000 de lei fiecare.

Alături de aceștia, încă 5 persoane care au fost implicate în manifestația din Capitală vor fi amendate cu câte 15.000 de lei.

„Am participat, în continuare membrii AUR vor participa la protestele din toată ţara, în funcţie de decizia proprie, este opţiunea de a lupta pentru libertate. Noi ne-am asumat să fim alături de români la aceste proteste, nu organizăm, dar participăm. (…) Românii sunt îndreptăţiţi să iasă în stradă, este protestul lor, este protestul românilor simpli”, a adăugat Simion.

Însă din anunțurile sale postate pe Facebook exact asta se înțelege: George Simion și AUR au chemat lumea luni la proteste, la ora 17:00, în fața prefecturilor, pentru „a opri nebunia” și pentru „a ne lua țara înapoi”.

În 10 dintre cele 44 de localități în care au avut loc manifestații publice, s-a depășit numărul maxim de participanți prevăzut de lege, respectiv 100 de persoane.

Jandarmeria a acționat în cadrul protestelor pentru a menține ordinea și siguranța publică, astfel aplicând un total de amenzi în valoare de peste 260.000 de lei, anunță reprezentanții instituției într-un comunicat.