Mai mulți politicieni, lideri ai AUR, au fost amendați de autorități, după protestele de luni seara. Diana Șoșoacă, George Simion, Claudiu Târziu și alte 5 persoane, vor primi amenzi de câte 15.000 de lei fiecare, conform Digi 24.

Alături de aceștia, încă 5 persoane care au fost implicate în manifestația din București, de luni, vor fi amendate, de asemenea, cu câte 15.000 de lei.

Mii de oameni au ieșit în stradă, în ultimele zile, în București și în marile orașe din țară. Protestatarii s-au manifestat împotriva restricțiilor impuse de autorități împotriva răspândirii coronavirusului și, în special, împotriva obligativității de a purta mască de protecție.

Miercuri seara, pentru a patra zi la rând, câteva sute de oameni s-au adunat în Piaţa Universităţii din București. Aceștia au mărșăluit pe traseul Universitate – Calea Moşilor – bulevardul Ştefan cel Mare – Piaţa Victoriei. În fața Guvernului, manifestanții au făcut joncțiunea cu un alt grup de protestatari.

George Simion se dezice de protestatarii violenți

Președintele AUR, George Simion, implicat în organizarea protestelor, spune că vinovaţii de violenţă de trebuie traşi la răspundere. El a precizat că membrii AUR participă la proteste, alături de români, dar spune că formaţiunea pe care o conduce nu le-a organizat.

„Am participat, în continuare membrii AUR vor participa la protestele din toată ţara, în funcţie de decizia proprie, este opţiunea de a lupta pentru libertate. Noi ne-am asumat să fim alături de români la aceste proteste, nu organizăm, dar participăm. (…) Românii sunt îndreptăţiţi să iasă în stradă, este protestul lor, este protestul românilor simpli”, a declarat George Simion.

Proteste violente în București
Protest in piata Victoriei

Deși acum, după valul de violențe din stradă, George Simion se dezice, el și colegii săi de partid sunt cei care au chemat oamenii în stradă. Au făcut-o prin anunțuri pe care le-au postat pe Facebook. Aceștia îndemnau oamenii să iasă în stradă, luni, ziua în care au fost înregistrate cele mai mari violențe, în fața prefecturilor din toată țara. Obiectivul declarat în anunțurile postate de șefii AUR au fost „oprirea nebuniei” și pentru „a ne lua țara înapoi”. Postările sale au strâns zecii de mii de aprecieri și de distribuiri.

Luni seara, după miezul nopții, în jur de 50 – 60 de protestatari au atacat jandarmii cu pietre în Piața Unirii. Forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene. Un jandarm a fost rănit.