Guvernul Orban a decis să mărească pensiile cu 14% și nu cu 40% după ce pandemia de coronavirus a pus pe butuci economia autohtonă. Palatul Victoria consideră că în acest fel riscăm să intrăm într-o criză economică. Cu mărirea de doar 14% nu sunt de acord însă pensionarii care anunță ample mișcări de stradă.

Acum, Guvernul amâna sesizarea, pe care a spus că o va depune la CCR pentru majorarea cu 40% a pensiilor.

Motivele de miting sunt expuse de pensionari.

Mai mult, ministrul Muncii Violeta Alexandru le-a refuzat pensionarilor și sumele alocate de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice. Mai precis, în loc de bani, cum am primit până acum, pensionarii vor primi alimente.

 

Preşedintele Federaţiei Pensionarilor, Preda Nedelcu, spune că organizaţiile de pensionari nu dispun de infrastructura necesară distribuirii acestor alimente, iar vârstnicii au nevoie de aceşti bani pentru a-şi cumpăra medicamente:

„Doamna ministru a hotărât că nu respectă această lege şi a stabilit să acorde din sumele pe care nu le cunoaștem pachete cu alimente la pensionari, să facă acest lucru organizațiile de pensionar din țară, lucru imposibil de realizat în primul rând că nu avem dotarea necesară ca să putem rezolva această chestiune. Nu știu la ce firme s-a gândit doamna ministru să livreze, nici nu ştim ce să livreze, ce alimente, în ce mod. Pentru noi este foarte dificil să aplicăm ceea ce vrea ministrul muncii să facem”, a declarat Nedelcu.

Reprezentanții pensionarilor spun că anul trecut suma totală acordată vârstnicilor aflaţi în dificultate, cu ocazia Zilei Internationale a Persoanelor Vârstnice, a fost de 1,7 milioane de lei, iar mii de pensionari au primit între 70 şi 150 de lei fiecare.

Amintim că Senatul şi Camera Deputaţilor şi au adoptat cu câteva săptămâni în urmă proiectele de lege care aprobă rectificarea bugetară în forma care include amendamentul PSD ce prevede majorarea pensiilor cu 40%.

Parlamentarii au adoptat rectificarea bugetară pentru 2020 cu 242 voturi „pentru”, 147 „împotrivă” şi 11 abţineri.