Evenimentul Zilei > Social > Pensii 2022. Ce este pensia I.O.V.R. și cine beneficiază de aceasta
Pensii 2022. Ce este pensia I.O.V.R. și cine beneficiază de aceasta

Pensii 2022. Ce este pensia I.O.V.R. și cine beneficiază de aceasta

Pensiile I.O.V.R. sunt drepturi care se acordă invalizilor şi accidentatilor de razboi, urmasilor celor morti sau disparuti în razboi, precum şi urmasilor fostilor pensionari invalizi şi accidentati de razboi. Acestea sunt reglementate în baza Legii nr. 49/1999. Pe lângă sumele de bani pe care le primesc, pensionarii I.O.V.R. mai au dreptul, gratuit, la asistență medicală în spitale și ambulatoriu, la întreținere și medicamente pe timpul internării și la tratament în stațiunile balneoclimaterice.

Pensiile de tip I.O.V.R. sunt reglementate printr-o lege adoptată în Parlament în anul 1999. Este vorba despre o serie de drepturi de care beneficiază invalizii și accidentații de război, dar și urmașii militarilor morți sau dispăruți în acțiune.

Conform reglementărilor legale în vigoare, prezentate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) beneficiază de pensii de tip I.O.V.R. mai multe categorii de persoane. În primul rând este vorba despre invalizii de război, mari mutilați sau cei încadrați în gradul I, II sau III de invaliditate.

Mai primesc astfel de drepturi, reglementate prin Legea nr. 49/1999 și văduvele de război, dar și copiii militarilor morți sau dispăruți în acțiune, pe front.

O altă categorie de beneficiari ai pensiilor de tip I.O.V.R. sunt accidentații de război în afara serviciului ordonat.

Ce drepturi au pensionarii de tip I.O.V.R.

Legea prevede că fiecare dintre aceste categorii de pensionari au dreptul la pensie de tip I.O.V.R. În cazul invalizilor și a accidentaților de război în afara serviciului ordonat, aceste drepturi sunt stabilite în funcție de gradul de invalididate în care sunt încadrați. Cuantumul acestor drepturi sunt stabilite prin lege.

Trebuie spus că invalizii și accidentații de război, marii mutilați și cei încadrați în gradul I de invaliditate primesc, pe lângă pensia I.O.V.R., și o sumă fixă pentru îngrijire. Cuantumul acesteia este stabilită prin lege.

Acidentații de război în afara serviciului ordonat au dreptul la 50% din cuantumurile prevăzute pentru invalizii de război. Drepturile bănești se acordă diferențiat în funcție de gradul de invaliditate în care sunt încadrați.

Încadrarea în gradul de invaliditate se face de către comisiile de expertiză medicală și de recuperare a capacității de muncă.

Văduvele de război beneficiază de pensie I.O.V.R. în cuantumul stabilit prin lege, la fel ca și copiii militarilor morți sau dispăruți în acțiune.

Cum se acordă drepturile I.O.V.R.

Pe lângă indemnizația pe care o încasează lunar, conform legii, beneficiarii de pensii I.O.V.R. au și alte drepturi stabilite prin actul normativ. Ei beneficiază, în mod gratuit, de asistență medicală în spitale și în ambulatoriu, de întreținere și medicamente pe timpul internări. De asemenea, beneficiază, tot potrivit legii, de bilete pentru tratament în stațiunile balneoclimaterice.

Pentru a beneficia de drepturile I.O.V.R., solicitanții trebuie să se adreseze cu o cerere și documentele justificative, din care să reiasă calitatea pe care o au sau gradul de invaliditate, către casele județene de pensii din raza de domiciliu. Cererile sunt procesate, la acest nivel, iar casele de pensii emit o decizie de încadrare și, ulterior, efectuează plățile către beneficiari.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: