Pensii 2022. Informații despre procura specială. Ce trebuie să conțină și cum poți beneficia de ea

Pensii 2022. Informații despre procura specială. Ce trebuie să conțină și cum poți beneficia de ea Sursa foto: Arhiva EVZ

Procura specială este un document prin care se poate ridica pensia în numele titularului acelui drept de pensie. Potrivit informațiilor de la Casa Națională de Pensii Publice, documentul este necesar în mai multe situații și trebuie să conțină o serie de elemente.

Procura specială este un document pe baza căruia, printre altele, o altă persoană poate ridica pensia în numele titularului acelui drept de pensie. Casa Națională de Pensii Publice a anunțat cât durează aceasta și ce trebuie să conțină.

Documentul este necesar în mai multe situații, printre care: depunerea dosarului de pensie pentru o altă persoană decât titlularul, încasarea pensiei sau ridicarea taloanelor de pensii de către o tertă persoană (mandatarul) în numele titularului (mandant).

Ce trebuie să conțină procura specială

Procura specială trebuie să conțină următoarele elemente:

Ne puteți urmări și pe Google News

- numele, prenumele, cetățenia, data și locul nașterii, alte date personale înscrise în actul de identitate (valabil la data emiterii procurii) al titularului dreptului la pensie, precum și numărul și seria actului menționat; - numele, prenumele, cetățenia, data și locul nașterii, alte date personale înscrise în actul de identitate (valabil la data emiterii procurii) al mandatarului, precum și numărul și seria actului menționat; - obiectul mandatului, respectiv depunerea dosarului de pensie, deschiderea contului curent/contului de card, în vederea încasării pensiei, încasarea drepturilor cuvenite curente și restante, semnarea extrasului de cont, ridicarea deciziei de pensie, a carnetului de munca original, precum și a taloanelor de plata a pensiei, taloanelor speciale de călătorie/legitimației de transport etc.; - precizarea că mandatarul are toate obligațiile ce îi revin titularului, inclusiv aceea de a comunica orice schimbare, intervenită în situația titularului, în termen de 15 zile de la data apariției acesteia, casei teritoriale de pensii, respectiv casei de pensii sectoriale, în evidențele căreia se află.

Daca nu este emis în limba română, documentul trebuie să aibă o traducere legalizată în limba română. Procura specială este valabilă o perioadă de maximum 18 luni de la data autentificării.

Cum se face autentificarea documentului

Autentificarea documentului se face:

- de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României, în cazul cetățenilor români sau străini stabiliți în străinătate‚ în măsura în care legile și reglementările statului de reședință sau acordurile bilaterale nu se opun; - de către notarii publici de pe teritoriul României, atât în cazul cetățenilor români, cât și în cazul cetățenilor străini; - de către notarii publici dintr-o altă țară în condițiile prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 66/1999 pentru aderarea României la Convenția cu privire la suprimarea cerinței supralegalizarii actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961, aprobată prin Legea nr. 52/2000, cu modificările ulterioare, în cazul cetățenilor români și străini stabiliți în străinătate. În acest caz, procura este valabilă numai dacă este însoțită de apostila eliberată de către autoritatea competentă, potrivit legislației naționale a statului din care emană documentul; - de către notarii publici dintr-o țară, în condițiile prevăzute în tratatele sau convențiile de asistență juridică bilaterală la care România este parte, potrivit CNPP.