E obligatoriu pentru români! Încă un document pe lângă certificatul verde. Cine e obligat să-l aibă

E obligatoriu pentru români! Încă un document pe lângă certificatul verde. Cine e obligat să-l aibăSursa foto: flickr.com

Formularul de Localizare a Pasagerilor (PLF) a stârnit mare vâlvă la intrarea în țară, în perioada sărbătorilor. Aproximativ 50.000 de persoane au fost amendate cu câte 3.000 de lei fiecare pentru că nu aveau completat acest formular. El a intrat în vigoare înainte de Crăciun, însă puțini știau că este obligatoriu pentru a putea intra pe teritoriul României.

Formularul de Localizare a Pasagerilor (PLF) a fost introdus de autorități înainte de Crăciun, însă se pare că nu mulți știau de obligativitatea acestuia. Aproximativ 50.000 de persoane au fost sancționate la intrare în România pentru că nu aveau completat acest tip de formular. Amendă acordată unei persoane care nu are PLF este de 3.000 de lei.

Persoanele sancționate susțin că nu au fost informați cu privire la completarea Formularul de Localizare a Pasagerilor și vor să se adreseze unei instanțe. Daniel Chiru este unul dintre pasagerii care nu știau despre acest formular devenit obligatoriu. Bărbatul susține că singurele obligații despre care știa pentru a intra în țară erau certificatul de vaccinare şi testul PCR cu rezultat negativ.

„Am primit ştampila de la angajaţii DSP, m-au trimis la graniţă, mi-au verificat paşaportul şi am intrat în ţară. Nimeni nu a întrebat de acel formular, urmând să primesc o amendă de 3.000 de lei acasă de la DSP pe data de 6 ianuarie. Am achitat jumătate din amendă, urmând să contestăm în instanţă pentru că asta este singura cale de atac”, a declarat Daniel Chiru pentru ProTv.

Nu doar pasagerii au fost sancționați, ci și membrii echipajelor

Formularul de Localizare a Pasagerilor (PLF) a intrat în vigoare pe 20 decembrie, iar reprezentanții DSP şi cei ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră se apară, susținând că ei nu sunt obligați prin lege să comunice pasagerilor că nu au completat acest formular. Anunțurile de acest gen sunt făcute la fiecare punct de frontieră cu ajutoru afișelor.

„Să nu uităm de principiul juridic care stabileşte faptul că necunoaşterea legii nu te absolvă de respectarea prevederilor legale. E ca şi cum ai conduce un autoturism spunând că nu ai ştiut că îţi trebuie permis de conducere sau ITP”, a declarat purtătorul de cuvânt al IGPF.

Numărul amenzilor acordate persoanelor care nu au completat formularul PLF la intrarea în țară în perioada 25 decembrie și 8 ianuarie este de aproximativ 50.000. Valoarea acestora se ridică la 129 de milioane de lei, adică peste 25 de milioane de euro.

Deși se știe că formularul digital este valabil doar pentru pasageri, piloții și membrii echipajelor au fost și ei sancționați.

Formularul digital poate fi generat electronic prin intermediul platformei plf.gov.ro şi trebuie completat de toate persoanele care intră în ţară cu avionul, trenul cu maşina sau pe cale navală.

Ne puteți urmări și pe Google News