Ce este procura specială, cât timp este valabilă și cu ce îi ajută pe pensionari

Ce este procura specială, cât timp este valabilă și cu ce îi ajută pe pensionari Sursa foto: Arhiva EVZ

Prin procură specială se poate depune dosarul de pensie pentru o altă persoană decât titularul. Documentul conferă dreptul altei persoane să ridice pensia în numele titularului cu drept de pensie.

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a stabilit ce informații trebuie să aibă procura specială și cât timp este valabilă.

Procura specială este necesară la depunerea dosarului de pensie pentru o altă persoană decât titularul, încasarea pensiei sau ridicarea taloanelor de pensii de către o terță persoană în numele titularului.

Potrivit ordinului publicat, procura specială trebuie sa conțină următoarele elemente:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • numele, prenumele, cetățenia, data și locul nașterii, alte date personale înscrise în actul de identitate al titularului dreptului la pensie. Mai mult, trebuie și numărul și seria actului menționat;
  • numele, prenumele, cetățenia, data și locul nașterii, alte date personale înscrise în actul de identitate al mandatarului, precum și numărul și seria actului;

În cazul în care nu este emis în limba română, documentul trebuie însoțit de o traducere legalizată

Totodată, procura specială trebuie să conțină obiectul mandatului, respectiv depunerea dosarului de pensie și deschiderea unui cont pentru încasarea acesteia. Mai mult, este nevoie de semnarea extrasului de cont, ridicarea deciziei de pensie, a carnetului de muncă în original, dar și a taloanelor de plată a pensiei și taloanele speciale de călătorie.

Mandatarul are toate obligațiile ce îi revin titularului, inclusiv cea de a comunica, în termen de 15 zile, orice fel de schimbare de natură să conducă la modificarea condițiilor în funcție de care a fost stabilită sau se plătește pensia.

Procura specială este valabilă 18 luni, iar autentificarea documentului se face de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale țării noastre, în cazul românilor sau celor străini aflați în străinătate, dar și de către notarii publici, atât în cazul cetățenilor români, cât și în cazul cetățenilor străini.

De asemenea, autentificarea procurii se poate face și de către notarii publici dintr-o altă țară, dar în acest caz, documentul este valabil doar dacă este însoțit de apostila eliberată de către autoritatea competentă, potrivit legislației naționale a statului din care emana documentul, scrie cnpp.ro.