Surprize mari pentru pensionari. Anul 2023 vine cu noi modificări, ce se va întâmpla de la 1 ianuarie
- Antonia Hendrik
- 6 august 2022, 07:30
După un an foarte greu pentru pensionari, în 2023, Legea pensiilor urmează să fie modificată. Astfel că ar trebui să vină cu acea majorare mult așteptată, dar nimic nu este sigur deocamdată, chiar dacă ministrul Finanțelor a dat asiguri ca vor fi creșteri pentru a compensa din pierderea puterii de cumpărare.
La finalul anului 2021, în România erau 5,058 milioane de pensionari. Numărul lor a fost cu aproximativ 15.000 mai mic față de trimestrul trei din 2021. Majoritatea dintre acești pensionari trăiesc într-o sărăcie cruntă datorită proastei guvernări de-a lungul anilor şi a legilor mortificate după bunul plac al unor miniștri, care au făcut de cele mai multe ori mai mult rău celor cu pensii mici, şi mult bine celor cu pensii inexplicabil de mari.
Guvernul s-a angajat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) să modifice legea pensiilor, astfel încât să fie eliminate inechitățile din sistem.
Potrivit INS, luna mai indica faptul că 1,3 milioane de pensionari aveau venituri care nu depășeau pragul de 1.000 de lei, iar pensia medie se învârte în jurul sumei de 1.600 de lei.
Ce le promite pensionarilor ministrul de Finanțe
Ministrul Finanțelor a declarat că această majorare de pensii va fi aplicată de anul viitor pentru a compensa din pierderea puterii de cumpărare din ultima perioadă.
„Cu siguranţă, pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023. Cu cât vor creşte, acest răspuns va veni în urma „votului” în care economia funcţionează în acest an. Dar, cu siguranţă, o creştere va fi, astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puţin pe al doilea semestru să fie compensată”, a declarat Adrian Câciu, care a precizat că pensiile până în 2.000 de lei nu vor fi impozitate.
Pensionarii au primit anul acesta o majorare de 10% a punctului de pensie, de la 1.442 lei la 1.586 lei, în timp ce pensia minimă a crescut cu 25%. În spaţiul public se vehiculează o creştere de 10% de la 1 ianuarie 2023.
Ce se va întâmpla cu Legea pensiilor speciale
România are în acest moment 9.680 de persoane care încasează pensii de serviciu. Aproape jumătate dintre beneficiarii pensiilor speciale sunt magistrați, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice.
Acestor pensii de serviciu li se adaugă și cele ale militarilor, polițiștilor, angajaților din serviciile secrete. Aceste categorii sunt plătite din fondurile caselor de pensii ale ministerelor apărării și de interne. În cazul beneficiarilor Legii 303/2004 privind statutul procurorilor şi judecătorilor s-a înregistrat şi cea mai mare pensie medie de serviciu, respectiv 20.159 de lei.
În spaţiul public se vorbește despre o impozitare mai mare a acestor pensii speciale. Președinte social-democraților, Marcel Ciolacu, a oferit o poziție clară pe tema acestui subiect.
„Pensiile speciale vor fi taxate cu un impozit foarte mare pentru că nu este normal ca acestea să fie mai mari decât veniturile obținute în timpul activității”, a declarat preşedintele PSD.