Editura Evenimentul si Capital

Patru copii sălbăticiți, abandonați în parc. Mama spune că a fost „fermecată”

14-08/copil_1-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 953 Vizualizari

Micuții au vârste cuprinse între 11 luni și 6 ani și nici măcar cei mari nu pot vorbi coerent. De lene, mama nici nu le gătea

Duminică noaptea, puțin după ora 1.00. Din scuarul de lângă Podu Traian din Timișoara se aud plânsete și țipete disperate de copii. Câțiva prieteni care se întorc spre casă se alarmează și sună la 112. Echipajul care sosește descoperă patru boțuri de carne, urlând de frig și foame. Micuții au vârste între 11 luni și 6 ani. Sunt îmbrăcați în hăinuțe subțiri, iar singurul „aliment” este o sticlă de suc lângă ei.

Cei patru copii au fost duși de urgență la Spitalul de Copii „Luis Țurcanu”. Li s-au făcut analizele, au primit lapte cald și jucării. Personalul medical a fost surprins să descopere că micuții, chiar și cei mai mari, de 6, respectiv, 4 ani, sunt aproape sălbatici, fără noțiunile minime de igienă corporală și interacțiune socială și incapabili să lege vorbele coerent.

De lene, nu gătea nici măcar pentru copii

Povestea mamei lor, Ancuța Toma (31 de ani) este halucinantă. Născută în Mureș, într- o familie de alcoolici, a ajuns în urmă cu câțiva ani în satul Țichindeal (comuna Nocrich, Sibiu). A fugit de acasă, ca să aibă liniște, și a găsit- o alături de un sibian. Ioan Prundaru, 32 de ani, i-a făcut, pe rând, patru copii: Maria (2008), Ioan-Cristian (2010), Alin-Florin (2012) și Andrei- Gheorghe (2013). I-a recunoscut, chiar dacă pe femeie nu a luat-o, cu acte, de nevastă. Nu a fost de ajuns. Deși el muncea zi-lumină pentu a asigura traiul familiei, Ancuța voia ca el să facă și menajul în casă. După câțiva ani au apărut discuțiile. „Omul e harnic, mucește ca zilier. Singura lui pretenție a fost ca ea să îi facă ceva de mâncare când vine de la lucru și să aibă grijă de copii. Ea refuza categoric. Ori de câte ori discutau despre atribuțiile ei ca femeie și mamă în casă, se supăra, lua copiii și pleca. Primăvara asta s-a mutat cu copiii în parcul din fața Poliției din Nocrich, după ce s-au certat. Era așa de leneșă încât nici măcar copiilor nu le gătea, ei primeau mâncare de la o organizație caritabiă din sat. Femeia asta nici măcar nu merită să își crească copiii”, spune Liliana Nan, asistentul social din Nocrich.

Semi-sălbatici, copiii nu știau nici măcar să folosească toaleta

În urmă cu trei săptămâni, Ancuța a decis să se reîntoarcă acasă, în Mureș, unde știa că nu o va pune nimeni la lucru. A călătorit cu trenul până la Mediaș, unde a fost dată jos de conductor din cauză că nu avea bilet și mirosea îngrozitor, de murdară ce era. Miloși, angajații de la Protecția Copilului Sibiu care au fost informați de situație, au făcut chetă și i-au luat bilet, ca să meargă mai departe, însă femeia a luat trenul spre Timișoara. S-a gândit că îi va fi bine într-un oraș mare, unde o mama singură cu patru copii ar putea impresiona lumea. Așa că tot ce avea de făcut era să stea cu mâna întinsă, pe stradă. Eventual, îl mai ciupea pe cel mic, ca să plângă, asigurându-și astfel și mai multă impresie artistică.

La Timișoara, cerșea ziua, cu copiii lângă ea, apoi mergea la Adăpostul de Noapte. După o săptămână a intrat în grija Asociației Generație Tânără. „Cât a stat la azil, cerșea dimineața. Era într-o stare foarte precară de cură țenie, plină de păduchi și râie, apoi am cazat-o în regim de urgență la centrul nostru de ocrotire din Recaș, însă, la cum se prezintă lucrurile, cel mai bine pentru copii, ar fi să fie instituționalizați. A stat o săptămână la noi, iar pe 15 august a plecat, iar cineva a luat- o cu mașina și a adus-o la Timișoara”, povestește Mariana Petersel, președinta Asociației Generație Tânără. De trei ori a vrut să plece în săptămâna respectivă. De ce, explică tot Petersel: ”Copiii erau semi-sălbatici, nu știau, cei mari, să folosească olița sau toaleta. Iar femeii nu i-a convenit că îngrijitorii au pus-o să strângă după copii, când aceștia își făceau nevoile pe coridor”.

Lovitura neasteptata pentru Rares Bogdan! Ce a spus candidatul PNL dupa vot

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI